Un reprezentant al tătarilor din Crimeea, în vizită la Moscova

Un deputat ucrainean care reprezintă comunitatea tătară din Crimeea efectuează o vizită la Moscova, cu scopul de a purta negocieri cu privire la situaţia acestei minorităţi musulmane, în cazul în care peninsula separatistă din sudul Ucrainei intră în componenţa Federaţiei Ruse.

306 afișări
Imaginea articolului Un reprezentant al tătarilor din Crimeea, în vizită la Moscova

Un reprezentant al tătarilor din Crimeea, în vizită la Moscova (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

"Deputatul ucrainean Mustafa Djemilev a plecat, cu un avion, într-o vizită de lucru la Moscova, unde se va întâlni cu fostul preşedinte al Republicii Tatarstan Mintimer Şaimiev", a anunţat organul ales care reprezintă această comunitate, Medjlisul Tătarilor, într-un comunicat.

Djemilev este fostul preşedinte al Medjlisului, iar în prezent este deputat în cadrul partidului Iuliei Timoşenko, Batkivşcina (Patrie), în Parlamentul ucrainean.

"În cursul acestei misiuni este prevăzută studierea situaţiei din Crimeea, dar şi relaţiile dintre tătarii din Crimeea şi tătarii de pe Volga şi din Ural", în Rusia, potrivit comunicatului, în care se anunţă că vizita a fost aprobată de către noile autorităţi ucrainene.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat pentru agenţia Interfax că Djemilev a fost invitat la Moscova, dar a refuzat să ofere detalii suplimentare.

"Confirm că Mustafa Djemilev este invitat la Moscova pentru stabilirea unor contacte", a declarat el, refuzând să spună cu cine se va întâlni deputatul ucrainean.

Potrivit site-ului ucrainean 15minut.org, Djemilev a declarat că ar putea să se întâlnească cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Această vizită intervine în contextul în care alipirea la Rusia a peninsulei ucrainene separatiste, în care locuieşte o minoritate tătară importantă, pare să fie tot mai inevitabilă, după ce Parlamentul local prorus a adoptat marţi o declaraţie de independenţă, o etapă prealabilă referendumului prevăzut duminică.

Această comunitate musulmană, care reprezintă 12-15% din cele două milioane de locuitori ai peninsulei, nu vede cu ochi buni revenirea Crimeei în cadrul Rusiei.

Instalată în Crimeea începând din secolul al XIII-lea, comunitatea tătară a fost deportată în Siberia şi Asia Centrală în timpul lui Stalin şi a putut reveni în peninsulă abia după prăbuşirea fostei Uniuni Sovietice, în 1991.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici