Un sat din Republica Moldova ameninţă cu un referendum pentru a trece sub jurisdicţia Transnistriei

Mai mulţi locuitori din satul Doroţcaia, din raionul Dubăsari, aflat sub jurisdicţia Republicii Moldova, ameninţă cu organizarea unui referendum în vederea trecerii în subordinea administraţiei separatiste de la Tiraspol, considerând că astfel vor avea acces la terenurile agricole din regiune.

992 afișări
Imaginea articolului Un sat din Republica Moldova ameninţă cu un referendum pentru a trece sub jurisdicţia Transnistriei

Un sat din Republica Moldova ameninţă cu un referendum pentru a trece sub jurisdicţia Transnistriei (Imagine: Shutterstock)

Câteva sute de persoane au protestat la Doroţcaia, cerând acces la terenurile agricole pe care le deţin în regiune şi controlate de forţele regimului separatist transnistrean.

Potrivit UNIMEDIA, protestatarii s-au pronunţat în favoarea organizării unui referendum privind trecerea localităţii sub jurisdicţia administraţiei separatiste de la Tiraspol şi, de asemenea, şi-au exprimat, nemulţumirea în legătură cu pensiile mici şi taxele ridicate pentru locuitorii din sat.

Chişinăul a criticat iniţiativa şi a sugerat că acţiunea este susţinută de Tiraspol, pentru a amplifica tensiunile din regiune. "Aspectul respectiv este utilizat pentru a convoca anumite reuniuni ale unei părţi a locuitorilor din Doroţcaia pentru a genera anumite mişcări în direcţia Tiraspolului. Considerăm că sunt acţiuni ilegale, care nu pot avea loc", a declarat vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov.

Protestul are loc în condiţiile în care Chişinăul şi Tiraspol discută pe tema accesului la terenurile agricole din regiune, însă fără succes. Cele două părţi au încheiat în 2006 un acord în acest sens, însă administraţia separatistă de la Tiraspolul doreşte modificarea documentului, iar, în absenţa unei înţelegeri cu autorităţile de la Chişinău, a blocat accesul locuitorilor la proprietăţile situate la est de zona Tiraspol - Camenca.

Organizatorii protestului au anunţat organizarea unei noi manifestaţii la 10 aprilie. Potrivit autorităţilor locale, în Doroţcaia locuiesc aproximativ 3.600 de persoane.

Ministrul de Interne al R. Moldova, Dorin Recean, s-a aflat sâmbătă într-o vizită în zonă.

Vicepremierul pentru Reintegrare, Eugen Carpov, şi reprezentantul politic al Tiraspolului pentru reglementarea conflictului transnistrean, Nina Ştanski, au discutat luni, într-o întâlnire în oraşul Bender despre problema accesului locuitorilor din Dubăsari la terenurile agricole.

Tiraspolul a anunţat însă la finalul întâlnirii de la Bender că doreşte suspendarea negocierilor în formatul 5+2 privind reglementarea conflictului transnistrean, programată pentru 11-12 aprilie la Viena. Administraţia separatistă transnistreană s-a arătat nemulţumită de prevederile politicii bugetar-fiscale pentru 2014, prin care firmele din stânga Nistrului sunt obligate să plătească accize pentru mărfurile din regiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici