Un şerpaş nepalez devine a doua persoană din lume care a escaladat Everestul de 26 de ori

Un ghid şerpaş nepalez a escaladat duminică pentru a 26-a oară muntele Everest, au anunţat oficialii de drumeţie. Acesta devine a doua persoană din lume care reuşeşte această performanţă.

727 afișări
Imaginea articolului Un şerpaş nepalez devine a doua persoană din lume care a escaladat Everestul de 26 de ori

Pasang Dawa Sherpa, în vârstă de 46 de ani, a ajuns în vârful de 8.849 de metri, împărţind numărul record de vârfuri cu Kami Rita Sherpa, a declarat Bigyan Koirala, un oficial guvernamental din domeniul turismului.

Kami Rita, care urcă şi el acum pe Everest, ar putea stabili un alt record dacă va reuşi să ajungă în vârf.

Pasang Dawa a ajuns în vârf cu un client maghiar, a declarat un oficial al angajatorului său, Imagine Nepal Treks, o companie de drumeţii.

„Ei coboară acum din vârf şi sunt în formă bună”, a declarat oficialul, Dawa Futi Sherpa, pentru Reuters.

Şerpaşii, care îşi folosesc de cele mai multe ori prenumele, sunt cunoscuţi pentru abilităţile lor de căţărare şi îşi câştigă existenţa în principal prin ghidarea clienţilor străini în munţi.

Dawa Futi a declarat că o pakistaneză, Naila Kiani, care a urcat şi ea pe vârf duminică, a fost prima alpinistă străină care a ajuns pe Everest în sezonul de ascensiuni din acest an, care se desfăşoară între martie şi mai.

Acest lucru nu a putut fi confirmat în mod independent, deoarece mulţi alpinişti străini se îndreaptă acum spre vârf, la o zi după ce au fost fixate frânghiile spre vârf.

Kiani, un bancher în vârstă de 37 de ani stabilit în Dubai, a escaladat patru dintre cei mai înalţi 14 munţi din lume înainte de Everest, potrivit ziarului Himalayan Times.

Nepalul a emis anul acesta un număr record de 467 de permise pentru alpiniştii străini care doresc să ajungă pe vârful Everest.

Fiecare alpinist este de obicei însoţit de cel puţin un ghid sherpa, ceea ce alimentează temerile că o secţiune îngustă de sub vârf, cunoscută sub numele de Pasul Hillary, ar putea deveni aglomerată.

Everestul a fost escaladat de peste 11.000 de ori de când a fost escaladat pentru prima dată de Sir Edmund Hillary şi Sherpa Tenzing Norgay în 1953, aproximativ 320 de persoane murind în acest efort, potrivit unei baze de date din Himalaya şi a oficialilor nepalezi.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici