Un supravieţuitor al masacrului de pe insula Utoeya i-a scris lui Anders Breivik că a "eşuat"

Un supravieţuitor al masacrului de pe insula Utoeya, din Norvegia, i-a scris presupusului autor al atacului armat că a "eşuat", într-o scrisoare publicată luni, care începe prin "Dragă Anders Behring Breivik".

1437 afișări
Imaginea articolului Un supravieţuitor al masacrului de pe insula Utoeya i-a scris lui Anders Breivik că a "eşuat"

Un supravieţuitor al masacrului de pe insula Utoeya i-a scris lui Anders Breivik că a "eşuat" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Tu crezi, poate, că ai câştigat. Omorându-mi prietenii şi colegii, tu crezi, poate, că ai distrus Partidul Laburist şi oamenii din toată lumea care cred într-o societate multiculturală", scrie Ivar Benjamin Oesteboe, în vârstă de 16 ani, care a pierdut cinci prieteni în atacul armat de pe insula Utoeya. "Să ştii că ai eşuat", adaugă el, în scrisoarea publicată pe Facebook şi reprodusă luni de ziarul norvegian Dagbladet.

"Tu te descrii ca un erou, un cavaler. Nu eşti erou. Dar un lucru este sigur; tu ai creat eroi. Pe Utoeya, în acea zi caldă de iulie, tu ai creat unii dintre cei mai mari eroi pe care lumea i-a avut vreodată, tu ai reunit toată omenirea", scrie adolescentul.

La 22 iulie, pe insula Utoeya, Ivar Benjamin şi alte persoane cu care se ascunsese pe mal după ce au auzit focuri de armă, au crezut că Anders Behring Breivik, deghizat în poliţist, era acolo pentru a-i salva.

"L-am strigat, agitând braţele. El era acolo încercând să îi liniştească pe cei din jurul său. Dintr-o dată, rămânând impasibil, el s-a întors şi a început să tragă asupra celor care se aflau în apă", a explicat adolescentul pentru Dagbladet.

Tânărul a reuşit să scape alergând spre forţele de poliţie sosite pe insulă după 80 de minute de la începutul atacului armat.

"Tu meriţi să asculţi cum a funcţionat planul tău. Mulţi sunt furioşi, tu eşti omul cel mai detestat din Norvegia. Eu nu sunt furios. Nu îmi este frică de tine. Tu nu poţi să ne atingi, suntem mai mari decât tine", scrie Ivar Benjamin Oesteboe, în finalul scrisorii sale.

"Noi nu răspundem Răului prin Rău, aşa cum ai fi vrut tu. Noi combatem Răul prin Bine. Şi vom învinge", conchide acesta.

Pe insula Utoeya, 69 de persoane, în principal tineri, au fost ucise de atacator, care a omorât de asemenea opt persoane detonând o maşină-capcană, în cartierul guvernamental din Oslo, cu puţin timp înainte.

Alte câteva zeci de persoane au fost rănite în dublul atac al lui Breivik, care şi-a justificat acţiunile spunând că a vrut să declanşeze o "război" împotriva islamului şi a stângii multiculturaliste.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici