Un tânăr din Kenya s-a deghizat în femeie pentru a concura la un concurs de şah

Un jucător kenyan de şah, în vârstă de 25 de ani, s-a deghizat în femeie pentru a concura în turneul feminin de şah din ţara sa. Îmbrăcat din cap până în picioare într-o burka şi purtând ochelari de vedere, Stanley Omondi s-a înregistrat ca Millicent Awour.

349 afișări
Imaginea articolului Un tânăr din Kenya s-a deghizat în femeie pentru a concura la un concurs de şah

Un tânăr din Kenya s-a deghizat în femeie pentru a concura la un concurs de şah

Mişcarea îndrăzneaţă a lui Omondi a fost demascată, însă, organizatorii devenind suspicioşi în urma succesului înregistrat de jucătorul necunoscut.

În apărarea sa, Stanley Omondi a scris ulterior, într-o scrisoare de scuze citată de BBC, că avea „nevoi financiare”. De asemenea, el a mai spus că era „gata să accepte toate consecinţele”.

Preşedintele şahului din Kenya, Bernard Wanjala, a declarat că, deşi este posibil să primească o interdicţie de „câţiva ani”, Stanley Omondi nu va fi exclus din şah pentru totdeauna.

„Nu am avut nicio suspiciune la început, pentru că purtarea unui hijab este normală”, a declarat Wanjala, pentru BBC Sport Africa. „Dar, pe parcurs, am observat că a câştigat împotriva unor jucători foarte puternici... şi e puţin probabil ca o persoană nouă care nu a jucat niciodată un turneu să fie foarte puternică”.

Încălţămintea sa şi faptul că Omondi nu a vorbit au adăugat îngrijorări.

„Unul dintre semnalele de alarmă pe care le-am observat, de asemenea, a fost încălţămintea, purta pantofi mai degrabă masculini, decât feminini”, a mai spus Wanjala.

„Am observat, de asemenea, că nu vorbea, chiar şi atunci când a venit să îşi ridice plăcuţa, nu putea vorbi, în mod normal, când joci, vorbeşti cu adversarul... pentru că jocul de şah nu este un război, ci o prietenie”.

În ciuda rezervelor lor, oficialii i-au permis să continue, de teamă că ar putea fi acuzaţi de profilare din cauza ţinutei religioase şi l-au expulzat abia în runda a patra.

„Când a avansat, după ce a câştigat un meci foarte puternic şi l-am chemat, nu a fost surprins”, a povestit Wanjala.

„El a recunoscut că, într-adevăr, este un bărbat. Regretă ceea ce s-a întâmplat, şi-a cerut scuze şi a spus că a făcut asta doar pentru că a avut dificultăţi financiare şi s-a gândit că poate câştigarea titlului îl va ajuta să treacă peste ele”.

Kenya Open, care a avut loc săptămâna trecută, este o competiţie anuală care are loc în capitala Kenyei, Nairobi. Ediţia din acest an a atras peste 400 de jucători din 22 de ţări. Nouăzeci şi nouă s-au înscris la categoria feminină, unde câştigătoarea urma să ia acasă peste 3.000 de dolari.

Omondi este un jucător de şah cunoscut, dar Wanjala crede că tânărul a crezut că şansele sale vor fi mai mari la categoria feminină, având în vedere nivelul mai ridicat de joc din partea masculină a turneului.

În timp ce federaţia de şah din Kenya s-a mai confruntat cu cazuri de înşelăciune pe criterii de vârstă, acest tip de fraudă este o premieră de acest gen.

Cazul a fost înaintat comitetului disciplinar al organismului, care ar trebui să ia o decizie în următoarele două zile.

„Este un caz extrem, verdictul poate include o interdicţie. Exclud o interdicţie pe viaţă, dar ar putea primi o interdicţie de mai mulţi ani de a juca şah”, a explicat Wanjala.

Cazul va fi, de asemenea, înaintat federaţiei internaţionale, a adăugat el.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici