Ungaria va plăti 1,3 milioane de euro victimelor unui dezastru ecologic din 2010

Statul ungar urmează să despăgubească cu 400 de milioane de forinţi (1,3 milioane de euro), pentru daune de natură non-materială, victimele celui mai grav accident industrial şi ecologic din istoria ţării, care a avut loc în 2010, a anunţat Ministerul Dezvoltării Naţionale, relatează MTI

207 afișări
Imaginea articolului Ungaria va plăti 1,3 milioane de euro victimelor unui dezastru ecologic din 2010

Ungaria va plăti 1,3 milioane de euro victimelor unui dezastru ecologic din 2010 (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Decizia vizează 70-80 de familii care au suferit traume psihologice sau răniri în urma spargerii şi deversării unui rezervor cu noroi roşu aparţinând unei firme producătoare de alumină din Ajka (nord-vest), în octombrie 2010.

Compania de alumină MAL, din vestul Ungariei, proprietara rezervorului care s-a spart în 2010 şi a inundat zone rezidenţiale, a fost amendată în septembrie 2011 cu suma de 135 de miliarde de forinţi (471 de milioane de euro) pentru dezastrul provocat. Autoritatea pentru mediu din zona central-vestică a Ungariei a impus amenda pentru pagubele provocate de scurgerea toxică.

Scurgerea toxică a provocat moartea a zece persoane şi a distrus sute de case, în trei oraşe, anunţa Guvernul de atunci. Când a calculat valoarea exactă a amenzii, autoritatea a luat în considerare amploarea fără precedent a acestei scurgeri de substanţe toxice.

Zece persoane au murit, la 4 octombrie, după ce un rezervor fisurat al uzinei de bauxită de aluminiu din Ajka, o localitate situată la 160 de kilometri vest de Budapesta, a cedat, deversând aproximativ 700.000 de metri cubi de noroi roşu, toxic, pe o suprafaţă de câteva zeci de kilometri pătraţi.

Noroiul toxic, foarte alcalin, a poluat apele din apropiere, până la Dunăre, unul dintre cele mai mari fluvii europene, provocând cel mai grav accident industrial şi ecologic din istoria ţării.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici