Uniunea Europeană ar putea lua noi măsuri împotriva Rusiei în cazul continuării raidurilor aeriene la Alep/ Ministrul rus al Apărării anunţă prelungirea armistiţiului umanitar

Uniunea Europeană ar putea lua noi măsuri împotriva Rusiei în cazul în care raidurile aeriene ruse asupra oraşului sirian Alep rămân la fel de intense ca înainte de armistiţiul umanitar decretat de Moscova, a declarat cancelarul german Angela Merkel, potrivit agenţiei de ştiri TASS.

1026 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană ar putea lua noi măsuri împotriva Rusiei în cazul continuării raidurilor aeriene la Alep/ Ministrul rus al Apărării anunţă prelungirea armistiţiului umanitar

Angela Merkel: Uniunea Europeană ar putea lua noi măsuri împotriva Rusiei în cazul continuării raidurilor aeriene la Alep (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Cred că dacă bombardamentele rămân la fel de intense ca mai înainte, atunci am avea motive să luăm în calcul acţiuni suplimentare," a răspuns Merkel când a fost întrebată dacă Uniunea Europeană analizează posibilitatea introducerii de nou sancţiuni la adresa Moscovei.

Merkel a precizat că liderii UE au discutat la summitul de la Bruxelles doar despre "ce măsuri ar trebui luate în caz că este necesar."

Cancelarul german a mai afirmat că "există un larg consens cu privire la oportunităţile strategice oferite de Rusia," adăugând că "există o dorinţă de a păstra relaţii normale pentru că suntem parte a aşa numitei platforme europene. Pe de altă parte, vedem că Rusia nu urmăreşte un parteneriat, ci expansiunea sferei sale de influenţă."

Rusia a anunţat prelungirea până vineri după-amiază a armistiţiului umanitar din oraşul Alep

Rusia a anunţat că armistiţiul umanitar instituit la Alep a fost prelungit cu 24 de ore, până în după-amiaza zilei de vineri, însă potrivit relatărilor, unele coridoare de evacuare a populaţiei ar fi fost vizate de focuri de armă, părţile combatante acuzându-se reciproc, notează BBC News online.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu a declarat că preşedintele Vladimir Putin a ordonat prelungirea armistiţiului umanitar, care însă a fost respins de rebeli, iar potrivit relatărilor, puţini locuitori ai oraşului au luat în seamă apelurile de a părăsi oraşul.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că militanţii "împiedică evacuarea populaţiei".

Forţele ruse şi cele ale Guvernului de la Damasc au suspendat marţi raidurile aeriene pentru a pregăti terenul instituirii armistiţiului care are drept scop să le permită locuitorilor şi rebelilor să părăsească zonele asediate prin intermediul a opt coridoare de evacuare.

Potrivit relatărilor, unele dintre aceste coridoare au fost vizate de focuri de armă, forţele rebele şi cele guvernamentale acuzându-se reciproc pentru aceste incidente.

Gruparea extremistă Jabhat Fateh al-Sham, cunoscută anterior drept al-Nusra până la ruperea legăturilor oficiale cu reţeaua teroristă al-Qaeda, a respins oferta Rusiei de a părăsi oraşul şi a promis că va continua lupta.

Oferta Rusiei a fost de asemenea denunţată drept şarlatanie de către facţiunile opoziţiei moderate.

Luna trecută, forţele loiale regimului de la Damasc au încercuit zonele controlate de rebeli în oraşul Alep şi au declanşat o amplă ofensivă împotriva acestora, având şi susţinerea forţelor aeriene ruse. Aproximativ 2.700 de persoane au fost ucise sau rănite în urma ofensivei, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici