Uniunea Europeană cere facilitarea accesului la populaţia din Siria

Comisarul european pentru ajutor umanitar, Kristalina Gheorghieva, a cerut, miercuri, ca agenţiile şi organizaţiile umanitare din Siria să aibă un acces mai bun la populaţie, în contextul în care situaţia se agravează în apropierea iernii.

250 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană cere facilitarea accesului la populaţia din Siria

Uniunea Europeană cere facilitarea accesului la populaţia din Siria (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Condiţiile se înrăutăţesc. Având în vedere iarna care se apropie, din ce în ce mai multe persoane sunt supuse riscului", a avertizat Gheorghieva după o reuniune cu responsabili ai unor organizaţii neguvernamentale şi cu principalii donatori pentru Siria.

"Pentru a face mai mult, avem nevoie de un acces mai bun în interiorul Siriei", a subliniat aceasta. Dar "este vorba de un război urban şi este foarte dificil să livrăm ajutoare. În plus, condiţiile se schimbă rapid, iar un loc care este accesibil dimineaţa, seara nu mai este", a recunoscut aceasta.

De asemenea, Kristalina Gheorghieva a îndemnat "cele două părţi din acest conflict" să "respecte regulile războiului şi legile internaţionale" şi a presat comunitatea internaţională să dea un mesaj "clar şi puternic".

Totodată, ea a făcut apel la donatori să mărească ajutorul. "Mai sunt multe lucruri de făcut", a apreciat Gheorghieva. Ajutorul de urgenţă acordat de UE Siriei se cifrează la circa 220 de milioane de euro, a amintit ea.

La rândul său, şefa afacerilor umanitare din cadrul ONU, Valerie Amos, a amintit că 2,5 milioane de persoane afectate direct sau indirect de conflictul sirian au nevoie de ajutor.

Aproximativ 1,2 milioane de persoane s-au mutat în interiorul ţării, iar circa 300.000 s-au refugiat în ţările vecine.

"Vom avea nevoie de sume suplimentare substanţiale", a subliniat Amos.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici