Uniunea Europeană nu recunoaşte rezultatul alegerilor din Venezuela, dar se fereşte să discute despre sancţiuni

Şefa diplomaţiei europene, Federica Mogherini, a anunţat că Uniunea Europeană nu recunoaşte rezultatul alegerilor din Venezuela şi este pregătită să "intensifice treptat" presiunea asupra preşedintelui Nicolas Maduro, fără a vorbi despre introducerea de sancţiuni, relatează site-ul agenţiei Reuters.

316 afișări
Imaginea articolului Uniunea Europeană nu recunoaşte rezultatul alegerilor din Venezuela, dar se fereşte să discute despre sancţiuni

Uniunea Europeană nu recunoaşte rezultatul alegerilor din Venezuela, dar se fereşte să discute despre sancţiuni (Imagine: Hepta)

Prin intermediul unei declaraţii, Mogherini a precizat că toate cele 28 de state membre ale Blocului comunitar s-au angajat să nu recunoască Adunarea Constituantă din Venezuela, "întrucât au preocupări legate de reprezentativitatea şi legitimitatea sa efectivă".

Deşi Statele Unite au anunţat că impun noi sancţiuni economice împotriva preşedintelui Nicolas Maduro, poziţia UE este rezervată.

"Blocul comunitar i-a transmis preşedintelui Maduro să ia măsuri urgente pentru a rectifica cursul evenimentelor şi că este pregătit să-şi intensifice treptat răspunsul în cazul în care principiile democratice sunt subminate, iar Constituţia Venezuelei nu este respectată", a spus Mogherini.

UE i-a cerut regimului de la Caracas să elibereze oamenii politici arestaţi şi să prevină evenimentele violente. Preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a avut poziţia cea mai dură, cerând să fie luată în calcul "îngheţarea activelor şi impunerea unei interdicţii de călătorie în UE pentru membrii guvernului venezuelean, pentru preşedintele Nicolas Maduro şi pentru anturajul său".

După anunţarea rezultatelor în cadrul alegerilor, preşedintele venezuelean Nicolas Maduro a precizat că nu se va abate de la planurile sale de a rescrie Constituţia şi de a trage la răspundere adversarii din Congres.

Marţi, liderii partidelor de opoziţiei din Venezuela, Leopoldo Lopez şi Antonio Ledezma, au fost ridicaţi de către poliţişti din locuinţele lor. Cei doi se aflau în arest la domiciliu, fiind găsiţi vinovaţi de incitare publică, producere de pagube materiale şi conspiraţie pentru o lovitură de stat în timpul protestelor antiguvernamentale din 2014.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici