Universităţile de top din Marea Britanie cer Guvernului de la Londra să schimbe abordarea în privinţa Brexit

Cele mai importante universităţi din Marea Britanie vor publica o listă cu zece solicitări adresate premierului britanic, Theresa May, în privinţa drepturilor cetăţenilor UE, pentru a se asigura că învăţământul superior nu va fi afectat de Brexit, informează The Independent.

3233 afișări
Imaginea articolului Universităţile de top din Marea Britanie cer Guvernului de la Londra să schimbe abordarea în privinţa Brexit

Universităţile de top din Marea Britanie cer Guvernului de la Londra să schimbe abordarea în privinţa Brexit

Grupul Russel, ce include Oxford, Cambridge, universităţile de top din Londra şi multe altele, o avertizează pe Theresa May că actuala abordare va afecta sectorul universitar. Potrivit universităţilor, acest sector generează câştiguri de 73 de miliarde de lire anual pentru economia britanică.

Grupul universităţilor solicită premierului britanic să renunţe la actualul plan al Guvernului privind solicitarea statutului de şedere din partea cetăţenilor UE şi să acorde drept automat de şedere miilor de europeni care locuiesc deja în Marea Britanie.

Astfel, Grupul Russel solicită Guvernului să elaboreze planuri de o mai mare claritate, motivând că actuala abordare a Londrei a pus sub semnul incertitudinii drepturile pe care cetăţenii europeni din Marea Britanie le vor avea după producerea Brexit.

”Cu toate că această este prima poziţie a Guvernului Regatului Unit în aceste negocieri, această lipsă de claritate provoacă îngrijorări considerabile pentru cetăţenii UE din universităţile noastre şi afectează capacitatea noastră de a recruta cei mai buni oameni din Europa”, se arată în comunicatul semnat de cele mai prestigioase universităţi britanice.

Jessica Cole, şeful direcţiei de politici a Grupului Russel, a declarat că ”Brexit cauzează incertitudine şi anxietate în rândul cetăţenilor europeni, care au nevoie de claritate în privinţa viitorului. Sunt aproximativ 25.000 de angajaţi în universităţi veniţi din statele UE, ce predau cursuri de cea mai înaltă calitate şi fac cercetare la cele mai înalte standard. Îi valorificăm şi vrem să rămână alături de noi”.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici