Vicepreşedintele Statelor Unite: Viitorul statelor din Balcani este alături de Occident. Rusia este un actor impredictibil ce urmăreşte destabilizarea regiunii

Vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence, a declarat, miercuri, că viitorul statelor din Balcani este alături de Occident, reafirmând angajamentul Washingtonului pentru această regiune în care Rusia caută să-şi restabilească influenţa istorică, informează ABC News.

1543 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele Statelor Unite: Viitorul statelor din Balcani este alături de Occident. Rusia este un actor impredictibil ce urmăreşte destabilizarea regiunii

Vicepreşedintele Statelor Unite: Viitorul statelor din Balcani este alături de Occident. Rusia este un actor impredictibil ce urmăreşte destabilizarea regiunii

Mike Pence, care întreprinde o vizită oficială în Muntenegru, ultima din turneul său european, a exprimat suportul pe care Statele Unite sunt dispuse să-l ofere ţărilor presate de Rusia, subliniind angajamentul SUA faţă de aliaţii transatlantici. Pence este oficialul american cu cel mai înalt rang care vizitează mica ţară situată pe malul mării Adriatice din ultimii 100 de ani.

Vicepreşedintele american s-a referit la statele din Balcanii de Vest, ce includ ţările din fosta Iugoslavie care aspiră s-au care au aderat la instituţiile politico-militare ale Occidentului şi Albania. Muntenegru a aderat la NATO în luna iune a acestui an, mişcare ce a iritat profund Moscova. Rusia a considerat mereu Muntenegrul drept un aliat slav tradiţional.

Pence, care a participat miercuri la un summit al liderilor din Balcani, a lăudat Muntenegrul pentru că a rezistat presiunii venite dinspre Rusia. ”Aderarea sa la NATO este un semn de putere al acestei ţări după zece ani de independenţă”, a adăugat Pence. Tot în cadrul întâlnirii cu liderii balcanici, Pence a afirmat că Rusia este un actor impredictibil ce vizează să destabilizeze regiunea.

Diplomaţia de la Moscova consideră că aderarea Muntenegrului la NATO este doar un proiect geopolitic impus regimului de la Podgorica, în schimbul unor abordări rusofobe. Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus recent că Statele Unite şi principalele ţări din Uniunea Europeană sunt obsedate de ideea controlării Peninsulei Balcanice.

Un alt aspect important al vizitei lui Pence în Europa îl reprezintă reafirmarea angajamentului pentru securitatea colectivă a NATO.

"Sub preşedintele Donald Trump, Statele Unite susţin cu fermitate Articolul 5 privind apărarea reciprocă - un atac asupra unuia dintre noi este un atac asupra tuturor", a declarat Pence, după o întrevedere cu preşedinţii Estoniei, Letoniei şi Lituaniei”, a precizat Pence.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici