Unu din şapte deţinuţi eliberaţi de la Guantanamo reia activităţile teroriste

Unu din şapte dintre cei 534 de deţinuţi deja eliberaţi de la închisoarea din Guantanamo Bay, Cuba, a revenit la activităţi militante sau teroriste, ceea ce arată un nivel de recidivism de 14 la sută, potrivit unui raport al Pentagonului, citat de New York Times.

23 afișări
Imaginea articolului Unu din şapte deţinuţi eliberaţi de la Guantanamo reia activităţile teroriste

Unu din şapte deţinuţi eliberaţi de la Guantanamo reia activităţile teroriste (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Concluziile raportului ce urmează să fie publicat ar putea susţine argumentele criticilor care au avertizat împotriva transferului sau eliberării prizonierilor, ca parte a planului preşedintelui american Barack Obama de a închide centrul de detenţie până în luna ianuarie.

Doi oficiali din cadrul administraţiei, care au solicitat anonimatul, au spus că raportul întârzie să fie publicat din cauza unor angajaţi ai Departamentului Apărării, îngrijoraţi că documentul ar putea nemulţumi Casa Albă, într-un moment în care congresmeni democraţi încep să aibă îndoieli privind planul lui Obama de a închide centrul de la Guantanamo.

Printre cei 74 de foşti prizonieri care şi-ar fi reluat activităţile teroriste, 29 au fost identificaţi pe baza numelui de către Pentagon, inclusiv 16 al căror nume a fost dezvăluit pentru prima dată în raport. Pentagonul susţine că restul de 45 nu pot fi numiţi din motive de securitate naţională şi strângere de informaţii.

În raport, Pentagonul a confirmat că doi foşti prizonieri de la Guantanamo ale căror activităţi teroriste fuseseră anterior menţionate se întorseseră într-adevăr în luptă.

Este vorba despre Said Ali al-Shihri, un lider al ramurii yemenite a al-Qaida, suspectată că ar fi comis anul trecut un atac sângeros cu bombă la Ambasada Statelor Unite din Sana, capitala Yemenului, şi Abdullah Ghulam Rasoul, un comandant taliban din Afganistan, cunoscut şi sub numele de Mullah Abdullah Zakir.

Însă potrivit experţilor în terorism, rata de recidivism de 14 la sută este mult mai scăzută decât cea a deţinuţilor din Statele Unite, care poate ajunge chiar la 68 la sută, la trei ani după eliberare.

Analiştii au mai subliniat că deşi nivelul de toleranţă al americanilor faţă de recidivismul înregistrat printre deţinuţii de la Guantanamo este mai scăzut, nu există dovezi ale implicării celor eliberaţi în atacuri elaborate cum au fost cele de la 11 septembrie 2001.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici