Următorul lider din Hong Kong este susţinut de elitele pro-Beijing. Şeful executivului va fi stabilit duminică

  • Noul lider al Hong Kong-ului va fi decis duminică
  • John Lee este singurul candidat propus pentru poziţia de şef al executivului
  • Lee se află într-o poziţie favorabilă, fiind preferat de loialişti pro-Beijing
1450 afișări
Imaginea articolului Următorul lider din Hong Kong este susţinut de elitele pro-Beijing. Şeful executivului va fi stabilit duminică

Sursa foto: Profimedia

Puţini dintre cei 7,4 milioane de locuitori ai oraşului au vreun cuvânt de spus în alegerea liderului lor, în ciuda promisiunilor Chinei de a reda într-o zi democraţia deplină fostei colonii britanice.

Aproximativ 1.500 de membri ai unui comitet electoral pro-Beijing îl vor vota pe John Lee, duminică dimineaţă. Pentru ca Lee să devină următorul lider al Hong Kong-ului este necesară întrunirea unei majorităţi simple, chestiunea fiind mai mult o formalitate în contextul în care acesta este singurul candidat.

Fostul secretar pentru securitate din Hong Kong, John Lee, este cunoscut pentru faptul că a implementat cu forţa regimul dur al Chinei în oraş. Astfel, s-a folosit de noua lege de securitate naţională pentru a aresta zeci de democraţi, a desfiinţa grupuri ale societăţii civile şi a dezactiva instituţiile de presă liberale, cum ar fi Apple Daily şi Stand News.

Autorităţile chineze susţin că legea este necesară pentru a restabili stabilitatea după protestele prelungite pro-democraţie din 2019, relatează Reuters.

În ciuda trecutului său tumultos, Lee s-a angajat să relanseze Hong Kong-ul drept un oraş internaţional şi să-i consolideze competitivitatea, pe fondul îngrijorării unor guverne occidentale, inclusiv a Statelor Unite, că libertăţile şi statul de drept au fost subminate de legislaţia de securitate impusă de Beijing în 2020.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici