URSS era dispusă să adere la NATO în urmă cu 50 de ani

Fosta Uniune Sovietică era dispusă să adere la NATO în anii '50, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, citat de Interfax.

34 afișări
Imaginea articolului URSS era dispusă să adere la NATO în urmă cu 50 de ani

URSS era dispusă să adere la NATO în urmă cu 50 de ani (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cu prilejul comemorării a 100 de ani de la naşterea fostului ministru sovietic de Externe, Andrei Gromiko, Lavrov a declarat marţi la Moscova că Rusia a propus un plan pentru un tratat comun pentru securitate în Europa în anii '50.

"La discutarea proiectului de tratat, în 1954, liderii sovietici analizau serios posibilitatea aderării la Alianţă", a precizat acesta.

Proiectul, propus conducerii Partidului Comunist Sovietic de către adjunctul ministrului Gromiko arăta că era de dorit ca, în condiţiile apartenenţei Statelor Unite la un tratat pan-european, Uniunea Siovietică să adere la NATO, a precizat Lavrov.

"În virtutea acordurilor internaţionale în vigoare atunci, Uniunea Sovietică nu putea adera necondiţionat la NATO, aşa că a devenit necesar să se propună ca toţi membrii Alianţei să îşi ia angajamentul să nu se amestece niciodată în problemele interne ale statelor şi să respecte principiul independenţei şi suveranităţii acestora", a replicat oficialul rus.

Propunerile au fost cuprinse într-o notă sovietică, adresată Guvernelor occidentale, dar răspunsul a fost negativ, a conchis Lavrov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici