Ursula von der Leyen, în cel mai important discurs al anului: Statele membre să se pregătească pentru o Uniune Europeană extinsă / UE ar putea avea 36 sau 37 de state membre

Uniunea Europeană trebuie să se pregătească imediat pentru schimbările radicale necesare pentru ca Ucraina şi alte ţări să devină membre ale blocului, a declarat Ursula von der Leyen.

1466 afișări
Imaginea articolului Ursula von der Leyen, în cel mai important discurs al anului: Statele membre să se pregătească pentru o Uniune Europeană extinsă / UE ar putea avea 36 sau 37 de state membre

Ursula von der Leyen, în cel mai important discurs al anului: Statele membre să se pregătească pentru o Uniune Europeană extinsă / UE ar putea avea 36 sau 37 de state membre

În discursul său anual privind "starea Uniunii", preşedinta Comisiei Europene a avertizat statele membre să se pregătească pentru o Uniune Europeană extinsă, relatează The Guardian.

"Nu ne putem permite să-i lăsăm în urmă pe concetăţenii noştri europeni", a declarat Von der Leyen în ultimul său discurs despre starea uniunii înainte de alegerile de anul viitor.

Una dintre preocupările cheie pentru o UE extinsă este legislaţia eficientă. Membrii individuali pot exercita dreptul de veto asupra anumitor propuneri, iar dacă blocul comunitar ar creşte în dimensiuni, atunci unanimitatea ar fi mai greu de obţinut.

Von der Leyen a declarat că un element critic pentru extinderea UE ar fi creşterea bugetului, împreună cu "angajamente credibile în materie de securitate", o referire la dezbaterea privind oferta Ucrainei de a adera la NATO.

"Acestea sunt întrebări pe care trebuie să le abordăm astăzi dacă vrem să fim pregătiţi pentru mâine", a spus ea.

Modificarea acestor norme ar putea necesita modificarea tratatelor europene, ceea ce ar necesita referendumuri în unele ţări.

Von der Leyen a declarat că statele membre nu ar trebui să aştepte să aibă aceste dezbateri acasă.

"Nu putem şi nu ar trebui să aşteptăm modificarea tratatului pentru a merge mai departe cu extinderea", a spus ea, adăugând că deputaţii europeni trebuie să înceapă să abordeze "întrebările practice despre cum va funcţiona o Uniune de peste 30 de ţări".

Blocul comunitar s-ar putea extinde la 36 sau 37, cu nouă ţări în aşteptare şi una, Georgia, pe drumul spre aderare.

"Cred că echipa Europa funcţionează şi la 30 şi peste", a declarat Von der Leyen.

Ea a respins apelurile preşedintelui Consiliului European, Charles Michel, de a stabili un termen limită pentru aderare în 2030, afirmând că aderarea la UE trebuie să se bazeze pe merit şi că aceasta ar veni cu o aprofundare a legăturilor politice cu ţările din Europa de Est şi din Balcanii de Vest.

Dacă în capitalele UE nu începe dezbaterea privind schimbările cheie, UE s-ar putea afla în situaţia jenantă în care Ucraina şi-a finalizat reformele pentru a adera, dar blocul nu ar fi pregătit să facă din această ţară un membru.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici