Văduvele şi copiii lui Osama ben Laden vor fi expulzaţi miercuri din Pakistan

Cele trei văduve, opt copii şi un nepot ai lui Osama ben Laden vor fi expulzaţi din Pakistan miercuri dimineaţă, la 11 luni după raidul american în care a murit liderul Al-Qaida, în nordul ţării, au anunţat avocatul acestora şi un oficial pakistanez.

492 afișări
Imaginea articolului Văduvele şi copiii lui Osama ben Laden vor fi expulzaţi miercuri din Pakistan

Văduvele şi copiii lui Osama ben Laden vor fi expulzaţi miercuri din Pakistan

Cele trei femei, două saudite şi o yemenită, urmează să plece în Arabia Saudită împreună cu cei opt copii şi un nepot ai liderului Al-Qaida deţinuţi împreună cu ele din mai în Pakistan, potrivit surselor citate.

"Vor pleca în această seară, la miezul nopţii sau în cursul nopţii. Ei vor merge probabil cu toţii în Arabia Saudită", a declara avocatul lor, Muhammad Aamir.

"Familia Ben Laden a urma să fie expulzată din ţară la miezul nopţii, probabil către Arabia Saudită", a confirmat un oicial din cadrul serviciilor de securitate pakistaneze, sub acoperirea anonimatului.

Cele trei soţii - sauditele Khairiah Saber şi Siham Saber şi yemenita Amal Abdulfattah, în vârstă de 30 de ani, cea mai tânără dintre soţiile lui ben Laden - se află în prezent împreună cu copiii lor într-o reşedinţă supravegheată din Islamabad.

Odată ajunşi în Arabia Saudită, "Amal şi cei cinci copii ai săi vor putea merge în Yemen", a precizat Aamir.

Văduvele şi copiii lui ben Laden au fost arestaţi de autorităţile pakistaneze după raidul american în care a fost ucis liderul Al-Qaida, la 2 mai, la Abbottabad (nordul Pakistanului).

Detenţia lor prelungită a generat întrebări cu privire la atitudinea autorităţilor pakistaneze, suspectate că vor să ascundă informaţii despre ultimii ani ai lui ben Laden, şi mai ales despre cum a putut trăi acesta atâţia ani în ţară fără nicio grijă.

După zece luni de detenţie fără un motiv oficial, cele trei văduve şi două dintre fiicele lor, în vârstă de 17 şi, respectiv, 21 de ani, au fost condamnate recent la 45 de zile de închisoare pentru sejur ilegal în Pakistan, o pedeapsă care se va încheia marţi seara. Cele cinci acuzate, care riscau până la cinci ani de închisoare, au fost condamnate şi la plata unei amenzi de 10.000 de rupii (82 de euro).

Tribunalul a ordonat, de asemenea, ca ele să fie expulzate în ţara lor de origine împreună cu copiii lor cât mai repede posibil după ieşirea din închisoare.

Pedeapsa de 45 de zile de închisoare a fost pronunţată la 2 aprilie, dar începutul ei a fost fixat retroactiv la 3 martie, lăsând deschisă posibilitatea de a pleca din Pakistan începând de marţi, de la miezul nopţii.

Mai mulţi diplomaţi saudiţi au evocat în ultimele săptămâni modalităţile acestei expulzări cu autorităţile pakistaneze.

În timpul raidului din 2 mai, americanii l-au ucis pe Osama ben Laden, pe fiul său Khaled, doi pakistanezi care asigurau protecţia familiei şi pe soţia unuia dintre aceştia din urmă. Forţele speciale americane au luat cadavrul liderului Al-Qaida lăsându-le pakistanezilor libertatea de a decide ce fac cu cele trei femei, cu copiii acestora şi cu un copil al lui Khaled, care trăiau izolaţi de cinci ani în casa de la Abbottabad.

Văduvele şi copiii nu şi-au făcut nicio apariţie publică de atunci.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici