Varşovia denunţă răpirea observatorilor OSCE drept "metode teroriste inacceptabile"

Polonia a denunţat răpirea observatorilor OSCE de către separatişti proruşi în Ucraina drept "metode teroriste inacceptabile", într-un comunicat difuzat duminică de către Biroul Securităţii Naţionale (BBN) de pe lângă preşedintele Bronislaw Komorowski.

212 afișări
Imaginea articolului Varşovia denunţă răpirea observatorilor OSCE drept "metode teroriste inacceptabile"

Varşovia denunţă răpirea observatorilor OSCE drept "metode teroriste inacceptabile"

"Tentativele de a-şi atinge obiectivele politice prin metode teroriste, precum luarea ca ostatice a unor persoane care aparţin unei terţe părţi, sunt inacceptabile şi îi descalifică pe separatişti ca interlocutori politici", afirmă Biroul.

Într-un comunicat difuzat sâmbătă, miniştrii polonezi de Externe şi al Apărării i-au îndemnat deja pe "răpitori să elibereze imediat şi fără condiţii persoanele reţinute", inclusiv un ofiţer din cadrul armatei poloneze.

Opt observatori OSCE, reţinuţi de către insurgenţii proruşi începând de vineri, au fost prezentaţi duminică presei, la Slaviansk, un bastion separatist în estul Ucrainei.

Grupul este alcătuit din şapte ofiţeri - trei germani, un polonez, un ceh, un danez şi un suedez - şi un traducător.

Ofiţerul suedez, bolnav de diabet, a fost "eliberat" între timp, a anunţat duminică o purtătoare de cuvânt a separatiştilor.

"Suntem ofiţeri OSCE cu statut diplomatic", a declarat, în numele grupului, colonelul german Axel Schneider.

"Prezenţa noastră la Slaviansk este, fără nicio îndoială, un instrument politic pentru cei care iau decizii în regiune. Ei se vor servi de ea în negocieri", a adăugat el.

"Acest lucru nu este o surpriză. Nu mă pot întoarce acasă liber", a continuat colonelul.

Primarul autoproclamat al oraşului Slaviansk, Viaceslav Ponomarev, a declarat duminică dimineaţa, înainte să-i prezinte în faţa jurnaliştilor, că observatorii OSCE sunt "prizonieri de război".

"În oraşul nostru, care se află în stare de război, orice membru al vreunui personal militar care nu are permisiunea noastră este considerat prizonier de război", continua el, adăugând că membrii misiuni sunt reţinuţi în sediul Primăriei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici