Vasile Tarlev, acuzat de încălcarea Constituţiei Republicii Moldova

Coaliţia "Electorala la Vedere" i-a cerut ministrului Justiţiei de la Chişinău şi Comisiei Electorale Centrale să ia măsuri împotriva partidului Uniunea Centristă din Moldova (UCM) şi a liderului său, Vasile Tarlecv, pe care îl acuză de încălcarea Constituţiei, relatează BASA-press.

42 afișări
Imaginea articolului Vasile Tarlev, acuzat de încălcarea Constituţiei Republicii Moldova

Vasile Tarlev, acuzat de încălcarea Constituţiei Republicii Moldova

Potrivit Coaliţiei 2009 "Electorala la Vedere", preşedintele partidului, Vasile Tarlev, l-a numit, într-un discurs susţinut la 3 martie, pe liderul de la Tiraspol, Igor Smirnov, "preşedinte al regiunii transnistrene" şi "preşedinte al sovietului suprem", termeni ce contravin Constituţiei R. Moldova, deoarece echivalează instituţiile transnistrene cu cele statale constituţionale.

Coaliţia argumentează că utilizarea acestor sintagme de către un partid politic reprezintă o încălcare a Constituţiei, care prevede că R. Moldova este un stat suveran şi independent, unitar şi indivizibil.

"Utilizarea unor astfel de termeni presupune a milita împotriva suveranităţii, integrităţii teritoriale, valorilor democratice şi ordinii de drept a R. Moldova", potrivit aceleiaşi surse.

În acelaşi timp, Coaliţia cere opiniei publice naţionale şi internaţionale să se solidarizeze şi să ia atitudine faţă de manifestările de separatism care iau amploare în R. Moldova şi care pot afecta legalitatea procesului electoral în detrimentul pluralismului politic şi al principiilor dreptului internaţional.

Vicepreşedintele CEC, Renata Lapti, a declarat că instituţia nu a luat încă act de solicitarea Coaliţiei, urmând ca acesta să fie analizată în cursul zilei de vineri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici