Vaticanul încearcă să „repare” relaţiile tensionate cu Ucraina

Vaticanul încearcă să „repare” relaţiile tensionate cu Ucraina, după ce Papa Francisc a supărat Kievul referindu-se la Daria Dughina, ucisă de o maşină capcană lângă Moscova, ca la o „victimă nevinovată” a războiului.

345 afișări
Imaginea articolului Vaticanul încearcă să „repare” relaţiile tensionate cu Ucraina

Într-o declaraţie de marţi a Vaticanului nu sunt menţionate în mod specific comentariile Papei Francisc despre Dugina, ci recentele "discuţii publice despre semnificaţia politică” a comentariilor Suveranului Pontif despre Ucraina.

Comentariile ar trebui să fie văzute ca o preocupare pentru viaţa umană şi "nu ca o luare de poziţie politică", se arată în declaraţia Vaticanului, citată de Reuters.

Comunicatul Vaticanului a precizat că papa a făcut numeroase condamnări "clare şi fără echivoc" ale războiului ca fiind unul "nejustificat din punct de vedere moral, inacceptabil, barbar, lipsit de sens, respingător şi sacrilegiu".

Papa Francisc a stârnit controversa miercurea trecută, în timpul audienţei generale săptămânale, în ziua în care Ucraina şi-a marcat independenţa faţă de regimul sovietic în 1991 şi la şase luni după ce forţele ruseşti au invadat-o.

"Nevinovaţii plătesc pentru război", a spus Papa Francisc într-o frază în care s-a referit la "acea sărmană fată aruncată în aer de o bombă aflată sub scaunul unei maşini din Moscova".

Săptămâna trecută, ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba l-a convocat pe ambasadorul Vaticanului la Kiev pentru a protesta, spunând că vorbele Suveranului Pontif au fost "nedrepte" şi au "frânt inima Ucrainei".

Rusia a pus uciderea Dariei Dugina pe 20 august pe seama agenţilor ucraineni, acuzaţie pe care Kievul a negat-o.

Într-un interviu exlusiv acordat luna trecută agenţiei Reuters, Papa Francisc a declarat că doreşte să viziteze Kievul, dar că vrea să meargă şi la Moscova, de preferinţă mai întâi, pentru a promova pacea.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici