Verhofstadt: Elitele naţionale nu visează la Europa, nu au o viziune despre viitor

Preşedintele ALDE, Guy Verhofstadt, a criticat, luni, la Bucureşti, liderii europeni care nu visează la Europa, nu au o viziune despre viitorul ei şi se duc la Consiliul European gândindu-se doar câţi bani să dea la bugetul comun şi câţi vor primi înapoi.

199 afișări
Imaginea articolului Verhofstadt: Elitele naţionale nu visează la Europa, nu au o viziune despre viitor

Preşedintele ALDE, Guy Verhofstadt (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Europa are nevoie din nou "de lideri politici care să viseze la Europa". "Nu poţi avea un vis despre Europa, dacă ai un leadership care nu doreşte, nu este capabil să dezvolte o viziune despre Europa", a declarat Guy Verhofstadt, la închiderea conferinţei Eurosfat.

Liberalul a explicat că pe vremea preşedintelui francez Francois Miterrand şi a cancelarului german Helmut Kohl, "aveau idei şi au spus: avem nevoie de o piaţă internă, avem nevoie de o monedă comună şi apoi putem întări UE". "Ce avem astăzi: cel mai adesea leadership naţional, elite naţionale care nu visează la Europa, care nu au o viziune despre viitorul Europei şi care pur şi simplu fac calcule când se duc la Consiliul European. Calculează în sensul: trebuie să facem un buget, câţi bani să pun, câţi bani trebuie să primesc din buget. Şi apoi fac din nou calcule şi spun: am plătit cu un euro mai mult Uniunii Europene", a spus liderul liberalilor.

În opinia sa, într-o lume globalizată, nu statele membre trebuie să joace un rol.

Într-o lume globalizată, "singura cale de a apăra modelul nostru, interesul nostru, ideile, valorile noastre este la nivel european. Uitaţi-vă la toate provocările pe care le avem astăzi. Schimbări climatice, cum le rezolvi la nivel naţional? E complet stupid chiar şi să încerci să le rezolvi la nivel naţional. Sau criza europeană. Cum faci reglementarea pieţei. Individual? Toate cele 28 de state? E stupid, e nevoie de o soluţie continentală, la fel e cu migraţia din Africa", a declarat preşedintele ALDE.

"Avem nevoie de un vis, de o viziune, dar care pot fi realizate doar de politicieni, de lideri care spun acea poveste (a Europei). Nu poţi să te aştepţi ca oamenii să se trezească dimineaţa, să deschidă ochii şi să spună: «O, da, Europa, am nevoie de Europa, am nevoie de mai multă Europă». Nu merge aşa. În politică, e nevoie de lideri care să spună asta, care să ne arate calea", a conchis Guy Verhofstadt.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici