Vezi aici declaraţia preşedintelui Barack Obama privind moartea lui Osama ben Laden - VIDEO

Preşedintele american Barack Obama a anunţat duminică seara (luni dimineaţa ora României) moartea liderului Al-Qaida, Osama ben Laden, relatează AFP, care prezintă principalele puncte ale declaraţiei acestuia.

809 afişări
Imaginea articolului Vezi aici declaraţia preşedintelui Barack Obama privind moartea lui Osama ben Laden - VIDEO

Vezi aici declaraţia preşedintelui Barack Obama privind moartea lui Osama ben Laden - VIDEO (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În această seară (duminică), sunt în măsură să anunţamericanilor şi lumii înregi că Statele Unite au efectuat ooperaţiune în urma căreia a fost ucis Osama ben Laden, liderulal-Qaida, un terorist responsabil de moartea a mii de(persoane) nevinovate.

Au trecut aproape zece ani de când o zi frumoasă de septembrie afost umbrită de cel mai grav atac din istoria noastră. Imaginile dela 11 septembrie sunt marcate cu fierul roşu în memoria noastrănaţională: avioane deturnate care traversează un cer fără nori,Turnurile Gemene care se prăbuşesc, fumul negru care se ridică dinPentagon şi epava zborului 93, la Shanksville, în Pennsylvania,unde acte de eroism au împiedicat încă şi mai multă durere şidistrugere.

Iar noi ştim că cele mai rele imagini sunt cele care nu au fostvăzute de lumea întreagă. Scaunul gol, la masă. Copiii care autrebuit să crească fără mama sau tatăl lor. Părinţi care nu-şi vormai putea ţine nicidată copiii în braţe. Aproape 3.000dintre concetăţenii noştri ne-au fost smulşi, lăsându-ne un golteribil în suflet.

La 11 septembrie 2001 (...) am fost, de asemenea, uniţi înhotărârea nostră de a ne proteja ţara şi de a-i aduce în faţajustiţiei pe cei care au comis aceste atentate pline de ură (...).Şi am intrat, astfel, în război contra Al-Qaida, pentru a neproteja cetăţenii, prietenii, aliaţii.

Cu toate acestea, Osama ben Laden a evitat o capturare şi areuşit să treacă din Afganistan în Pakistan. În acelaşi timp,Al-Qaida a continuat să acţioneze de-a lungulacestei frontiere şi, prin organizaţiile sale, în întreagalume.

La puţin timp după ce am preluat funcţia, (în ianuarie 2009),i-am cerut lui Leon Panetta, directorul CIA, să facă din eliminareasau capturarea lui ben Laden prioritatea războiului nostru contraAl-Qaida, în timp ce continuam să efectuăm operaţiuni pentru adistruge, anihila şi învinge reţeaua sa.

În august, anul trecut, după ani de muncă de furnică din parteaserviciilor noastre de informaţii, am fost informat despreexistenţa unei posibile piste către ben Laden.

Au fost necesare mai multe luni pentru a prinde acest fir. M-amîntâlnit cu echipa mea pentru securitate naţională, în mai multerânduri, pentru a pune la un loc mai multe informaţii referitoarela o localizare a lui ben Laden, într-un complex de clădiri, înplin centrul Pakistanului.

Şi, în sfârşit, săptămâna trecută, am stabilit că avemsuficiente informaţii pentru a acţiona şi am autorizat o operaţiunedestinată capturării lui Osama ben Laden, pentru a-l prezenta înfaţa justiţiei.

Astăzi (duminică), Statele Unite au lansat o operaţiune precisăcontra acestui complex din Pakistan, la Abbottabad. O mică echipăde americani a efectuat-o cu un curaj şi o abilitate extraordinare.Niciun american nu a fost rănit.

După un schimb de focuri, l-au ucis pe Osama ben Ladenşi i-au recuperat corpul neînsufleţit.

Moartea lui ben Laden constituie reuşita cea mai importantă depână acum în operaţiunile ţării noastre pentru înfrângereaAl-Qaida. Totodată, moartea sa nu marchează sfârşituleforturilor nostre. Nu există nicio îndoială asuprafaptului că Al-Qaida va continua să încerce să ne atace. Va trebuisă rămânem vigilenţi, în ţara noastră şi în străinătate, şi vomrămâne.

Trebuie să repetăm că Statele Unite nu sunt în război contraislamului şi nu vor fi niciodată (...). Ben Laden nu era un lidermusulman. El a ucis enorm de mulţi musulmani (...). Sfârşitul săutrebuie salutat de toţi cei care cred în pace şi în demnitateaumană.

Este important să notăm că (eforturile noastre de) cooperare cuPakistanul, în domeniul luptei contra terorismului, ne-au ajutat săajungem la ben Laden şi la complexul în care se ascundea.

În această seară, l-am sunat pe preşedintele (pakistanez, AsifAli) Zardari (...). Este o zi mare, o zi istorică, pentrucele două ţări ale noastre.

Americanii nu au ales această luptă. Ea a venit spre noi şi aînceput cu masacrarea iraţională a compatrioţilor noştri. Dupăaproape zece ani de serviciu, luptă şi sacrificiu, cunoaştem binecostul războiului.

Dar (...) nu vom tolera niciodată ca securitatea noastră să fieameninţată şi nu vom sta fără să facem nimic, atunci când cetăţeniinoştri vor fi ucişi (...). Vom respecta valorile care ne definesc.Iar, într-o seară ca aceasta, putem spune familiilor care aupierdut fiinţe dragi din cauza terorismului Al-Qaida: s-a făcutdreptate".

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici