Vicecancelar german: AfD intenţionează să transforme Germania într-un stat autoritar similar cu Rusia

Partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) intenţionează să transforme Germania într-un stat autoritar similar cu Rusia, a avertizat vicecancelarul şi ministrul economiei al ţării, susţinând tacit apelurile de interzicere a partidului. Miercuri seara au avut loc noi proteste anti-AfD, zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile oraşelor germane.

1075 afișări
Imaginea articolului Vicecancelar german: AfD intenţionează să transforme Germania într-un stat autoritar similar cu Rusia

Vicecancelar german: AfD intenţionează să transforme Germania într-un stat autoritar similar cu Rusia

Vorbind la o săptămână după ce a ieşit la iveală faptul că membri ai partidului au participat la o reuniune pentru a discuta despre deportările în masă, inclusiv ale unor cetăţeni germani, Robert Habeck a declarat că pericolul pe care partidul îl reprezintă pentru democraţie a fost grav subestimat, realtează The Guardian.

Habeck a părut să susţină apelurile de a scoate partidul în afara legii, subliniind în acelaşi timp riscurile ca o astfel de măsură să se întoarcă "periculos" în cazul în care ar eşua.

"Pagubele pe care le-ar provoca o încercare eşuată ar fi masive. De aceea, dacă se va înainta un caz, ar trebui să reziste absolut 100% în instanţă. Este un lucru pe care trebuie să îl luaţi în considerare foarte atent", a declarat politicianu pentru Stern.

O astfel de decizie ar aparţine Curţii Constituţionale a Germaniei "iar obstacolele sunt, aşa cum ar trebui să fie, foarte mari", a spus el. Ar fi mult mai bine ca AfD să fie învinsă în mod democratic la urne, a adăugat el.

"Ei vor să transforme Germania într-un stat precum Rusia şi se pregătesc sistematic pentru acest lucru", a spus Habeck.

AfD s-a îndreptat spre dreapta de la înfiinţarea sa în 2013 şi a înregistrat o creştere constantă a popularităţii sale în ultimele luni, în unele cazuri depăşind partidele guvernamentale.

Cancelarul, Olaf Scholz, a scris miercuri pe Twitter: "Sunt recunoscător că zeci de mii de oameni au ieşit pe străzile din Germania în ultimele zile pentru a protesta împotriva rasismului şi pentru democraţia noastră liberală. Acest lucru ne dă curaj şi arată: suntem mult mai mulţi democraţi decât cei care caută să dezbine".

Lars Klingbeil, preşedintele social-democraţilor aflaţi la guvernare, a făcut apel la "toţi oamenii sensibili" care nu s-au pronunţat până acum împotriva AfD, "să dea volumul mai tare".

Katharina Dröge, liderul parlamentar al Verzilor, a declarat pentru reţeaua de ştiri RND: "Cu toţii suntem chemaţi acum, în viaţa noastră privată, la locul de muncă, la sport, la cumpărături, să spunem clar că a vota pentru AfD înseamnă a vota pentru extremiştii de dreapta, care reprezintă o ameninţare la adresa democraţiei."
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici