Vicepreşedintele Comisiei Europene: Guvernul regional din Catalonia a ales să ignore legea, care nu este opţională

Vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a criticat, miercuri, Guvernul regional din Catalonia pentru organizarea referendumului de independenţă şi a apărat categoric Constituţia spaniolă şi aplicarea statului de drept în Europa, relatează site-ul agenţiei Reuters.

1105 afișări
Imaginea articolului Vicepreşedintele Comisiei Europene: Guvernul regional din Catalonia a ales să ignore legea, care nu este opţională

Vicepreşedintele Comisiei Europene: Guvernul regional din Catalonia a ales să ignore legea, care nu este opţională

Într-un discurs în Parlamentul European, înaltul oficial s-a declarat "întristat" de scenele de violenţă din Barcelona şi a atribuit vina asupra guvernului regional catalan. Timmermans susţine că guvernul central de la Madrid a avut dreptul să folosească "forţa proporţionată" pentru a menţine ţara unită în faţa unui referendum ilegal.

"Respectul pentru statul de drept nu este opţional, este fundamental. Dacă legea nu vă oferă ceea ce doriţi, puteţi contesta legea, puteţi lucra pentru a schimba legea, dar nu puteţi ignora legea. Există un consens general că guvernul regional din Catalonia a ales să ignore legea când a organizat referendumul din duminica trecută. Asta nu schimbă faptul că am văzut cu toţii acele imagini triste. Violenţa nu rezolvă nimic în politică. Nu reprezintă niciodată un răspuns, o soluţie şi nu poate fi niciodată folosită ca o armă sau instrument. Niciunul dintre noi nu vrea să vadă violenţă în societăţile noastre. Cu toate acestea, este datoria fiecărui guvern să respecte statul de drept şi acest lucru necesită, uneori, utilizarea proporţionată a forţei. Uniunea noastră nu este un stat, ci este o comunitate de drept. Nu trebuie să pierdem din vedere acest lucru", a spus Frans Timmermans.

Vicepreşedintele Comisiei Europene a avertizat că este esenţial ca statele membre UE să-şi susţină Constituţiile cu ajutorul instrumentelor comunitare care garantează democraţia.

"Înţelegem că oamenii voiau să-şi exprime opiniile. Libertatea de exprimare este un drept fundamental pentru toţi cetăţenii europeni, dar o opinie nu este mai valoroasă decât alta pentru că este exprimată mai zgomotos. Dacă credeţi că sunteţi atât de pasionaţi de un lucru încât puteţi ignora statul de drept, să fiţi conştienţi de faptul că un lucru despre care credeţi că funcţionează acum pentru voi poate fi folosit împotriva voastră de către alţii care s-ar putea simţi la fel de pasionaţi în poziţia lor", a mai spus Timmermans.

Frans Timmermans a făcut un apel la guvernul spaniol şi la autorităţile catalane să iniţieze dialogul pentru soluţionarea crizei.

"Comisia le-a cerut tuturor actorilor relevanţi să treacă rapid de la confruntare la dialog ... E timpul să discutăm. Pentru a găsi o cale de ieşire din impas, lucrând în cadrul ordinii constituţionale a Spaniei", a precizat oficialul UE.

Guvernul central de la Madrid şi Uniunea Europeană nu recunosc referendumul din 1 octombrie privind apartenenţa regiunii autonome Catalonia la Spania, deşi 90% dintre catalani s-au pronunţat în favoarea independenţei, după numărarea a peste 2,2 milioane de voturi.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici