Victoria lui Obama, sărbătorită în Kenya, Indonezia, la New York şi Washington

Mii de persoane sărbătoresc victoria lui Barack Obama la alegerile prezidenţiale din SUA, în satul kenyan unde locuieşte bunica din partea tatălui a noului preşedinte, dar şi la Jakarta, în şcoala unde a învăţat senatorul democrat, în faţa Casei Albe sau în Times Square din New York.

26 afișări
Imaginea articolului Victoria lui Obama, sărbătorită în Kenya, Indonezia, la New York şi Washington

Victoria lui Obama, sărbătorită în Kenya, Indonezia, la New York şi Washington (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La Casa Albă, sute de tineri s-au adunat marţi seară, aclamându-l pe Obama, pentru a celebra victoria senatorului democrat, primul preşedinte de culoare al Statelor Unite.

Tinerii strigau pe străzi "USA! USA!", intonau imnul naţional şi se fotografiau cu pancartele cu chipul lui Barack Obama, în faţa gardului Casei Albe.

Strigăte de fericire s-au putut auzi şi în Times Square, din New York, unde mii de persoane s-au strâns în locul cel mai aglomerat din Manhattan, în faţa ecranelor enorme, unde au urmărit anunţul victoriei lui Barack Obama.

"Obama, Obama !". Numele senatorului de Illinois era aclamat de persoanele adunate aici şi putea fi auzit în cântece sau sloganuri. Unii americani au dansat de fericire în mijlocul străzii.

Mulţimea a perturbat circulaţia în centrul cartierului Manhattan, iar poliţia a întâmpinat dificultăţi în a controla masele.

"Este un moment uluitor, istoric pentru America. Am cunoscut perioade sumbre în timpul ultimilor opt ani", a comentat Andrew Bernard, un producător de film, venit aici cu fiul său de zece ani pentru a celebra victoria.

"Am vrut ca fiul meu să vină să vadă lumina", a declarat el.

În satul Kogelo din Kenya, unde locuieşte bunica lui Obama din partea tatălui, vestea câştigării alegerilor de către candidatul democrat a fost primită miercuri dimineaţă cu mare bucurie.

Oamenii adunaţi în faţa unui ecran imens în noaptea de marţi spre miercuri s-au îmbrăţişat şi au strigat de bucurie.

"Senatorul Obama este noul nostru preşedinte. Dumnezeu a răspuns rugilor noastre", a declarat un pastor. "Această victorie ne face într-adevăr un bine", se aude din mulţime Roselyne Ayaro, care afişa un portret al lui Barack Obama.

Mai mult, preşedintele kenyan Mwai Kibaki a anunţat la câtvea minute după aflarea veştii că ziua de joi va fi zi de sărbătoare şi va fi dedicată victoriei istorice în alegeri a lui Barack Obama.

"Preşedintele Kibaki a adresat un mesaj de felicitare preşedintelui ales, Barack Obama", precizează un comunicat al preşedinţiei kenyene, dat publicităţii la Nairobi.

"Preşedintele Kibaki a decretat ziua de mâine (joi, n, red.), 6 noiembrie, zi de sărbătoare, cu scopul de a permite kenyenilor să sărbătorească victoria istorică a senatorului Obama şi a ţării noastre", indică textul.

Sarah Obama, bunica din partea tatălui a lui Barack Obama, locuieşte la Kogelo, un sat în vestul Kenyei, aflat la 60 de kilometri de oraşul Kisumu.

Bunica din partea mamei a lui Obama, Madelyn Dunham, a decedat luni, cu o zi înaintea alegerilor, la vârsta de 86 de ani.

 

 

Câştigarea alegerilor de către Obama a fost sărbătorită şi în şcoala unde a învăţat acesta, la Jakarta.

 

"Obama a câştigat!, strigau miercuri dimineaţă elevii şcolii primare din Jakarta, unde candidatul democrat a învăţat cât timp a locuit în Indonezia.

Fără a mai aştepta rezultatele definitive ale alegerilor, aproximativ 250 de elevi de la şcoala Menteng One, din centrul capitalei indoneziene, şi-au arătat bucuria, privind în direct la televizor seara electorală.

Directorul adjunct al şcolii, Akahmad Solikhin, a generat aplauze când a anunţat că dacă Obama va câştiga, acesta va efectua o vizită în şcoala lor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici