VIDEO - Amartizarea istorică pe Marte a landerului InSight al NASA, urmărită aproape în timp real datorită unei inovaţii tehnologice

Ultimul vehicul care a ajuns pe suprafaţa lui Marte şi-a adus propria echipă de comunicaţie. InSight, un lander care a fost programat să amartizeze pe 26 noiembrie, la ora 21:53, şi nu a întârziat nicio secundă, este acompaniat de o pereche de nave spaţiale de dimensiunea unor serviete care au trimis detalii ale amartizării aproape în timp real.

4432 afișări
Imaginea articolului VIDEO - Amartizarea istorică pe Marte a landerului InSight al NASA, urmărită aproape în timp real datorită unei inovaţii tehnologice

Amartizarea istorică pe Marte a landerului InSight al NASA, urmărită aproape în timp real datorită unei inovaţii tehnologice

Aterizarea sondei InSight pe Marte a putut fi urmărită LIVE începând cu ora 21:00 şi până la amartizare.

Au fost doar 6 minute şi jumătate din momentul în care InSight a intrat în atmosfera lui Marte, la o viteză de aproape 1.000 metri pe secundă, până în momentul în care picioarele au atins solul. Nava a folosit o paraşută şi rachete îndreptate spre sol pentru a încetini la 2,4 metri pe secundă la aterizare, scrie Descoperă, citând Science News.

Semnalele de la InSight şi MarCO au avut nevoie de 8 minute pentru a călători între Marte şi Pământ, astfel că atunci când inginerii NASA au auzit că InSight a intrat în atmosferă, nava a atins deja solul.

Dacă totul decurge conform planului, misiunile viitoare pe Marte pot fi echipate şi ele cu propria echipă de comunicaţie.

„Un viitor unde landerele şi roverele îşi aduc propriul sistem de comunicaţii pentru amartizare, acesta ar fi fantastic”, a precizat Joel Krajewski inginer al Jet Propulsion Laboratory din Pasadena, California, din cadrul NASA şi manager al programului MarCO.

Misiunea InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) transportă primul seismometru pe Marte. După ce ajunge pe o câmpie largă numită Elysium Planitia, de lângă ecuatorul marţian, landerul va sta nemişcat  pentru a asculta undele seismice şi a măsura modul în care căldura curge prin interiorul Planetei Roşii. Rezultatele vor ajuta savanţii să înţeleagă modul în care Marte şi probabil alte planete solide s-au format acum circa 4,5 miliarde de ani.

Sateliţii MarCO vor observa descendenţa lui InSight pe suprafaţa marţiană (linia roşie continuă din imaginea de mai sus) şi vor trimite detalii înapoi pe Terra, continuând apoi drumul lor pe lângă planetă (liniile cenuşii).

În majoritatea amartizărilor anterioare, inginerii au folosit sateliţi mai mari. Cel care are o poziţie cea mai bună va fi Mars Reconnaissance Orbiter. Deşi nava va observa asolizarea, nu poate transmite detalii pe Pământ în următoarele trei ore, pentru că traiectoria sa îl va duce în spatele lui Marte (privit de pe Pământ), blocând comunicaţiile. Din acest motiv, echipa a dorit să folosească sateliţii CubeSats pentru aterizarea pe Marte.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici