VIDEO Situaţie de criză la nivel înalt în Iordania. Prinţul Hamzah, acuzat de complot împotriva guvernului, nu se supune ordinelor de „arest la domiciliu”

  • Fostul prinţ moştenitor al Iordaniei a fost acuzat duminică de o presupusă tentativă de lovitură de stat.
  • Într-o înregistrare audio, prinţul Hamzah bin Hussein afirmă că nu se va supune ordinelor de arest la domiciliu.
  • Acesta spune că nu vrea să facă vreo mişcare periculoasă, care să inflameze şi mai mult situaţia, însă nici nu se va conforma unor măsuri abuzive.
1612 afișări
Imaginea articolului VIDEO Situaţie de criză la nivel înalt în Iordania. Prinţul Hamzah, acuzat de complot împotriva guvernului, nu se supune ordinelor de „arest la domiciliu”

FOTO: Hamzah Bin Al-Hussein, fostul prinţ moştenitor al Iordaniei, alături de fosta soţie, Noor Hamzah. 25 mai 2004, Amman. Sursa: Profimedia

Fostul prinţ moştenitor al Iordaniei declară că va sfida ordinele guvernamentale care îi cer să rămână în spatele uşilor închise şi să pună capăt oricărei forme de comunicare cu lumea exterioară.
 
Potrivit BBC, prinţul Hamzah bin Hussein, în vârstă de 41 de ani, susţine că a fost plasat sâmbătă în arest la domiciliu. Acuzaţiile aduse sunt grave: ar fi complotat cu „entităţi străine” pentru a destabiliza regatul. Fostul moştenitor al tronului Iordaniei a negat totul şi îi atacă, în schimb, pe liderii „corupţi” şi „incompetenţi” ai Iordaniei.
 
Opoziţia politică din Iordania a publicat pe reţeaua socială Twitter o înregistrare în care prinţul Hamzah afirmă că nu se va supune ordinelor autorităţilor. Acesta spune că nu vrea să facă vreo mişcare periculoasă, care să inflameze şi mai mult situaţia, însă nici nu se va conforma unor ordine abuzive. „Nu mă voi supune când mi se spune că nu pot ieşi, nu pot posta pe Twitter şi nu pot contacta oamenii, iar singurele persoane pe care am voie să le văd sunt membrii familiei”, se revoltă prinţul Hamzah, adăugând că aceste condiţii i se par „inacceptabile”.
 
Incidentul vine ca urmare a unor tensiuni de lungă durată în interiorul familiei regale. Prinţul Hamzah este fratele vitreg al regelui Abdullah, iar ruptura dintre cei doi este fără precedent.
 
 
În prezent, Iordania este monarhie constituţională, dar regalitatea joacă un rol major în viaţa publică. Regele Abdullah are puteri extinse, având drept de decizie asupra numirii guvernelor sau a aprobării legislaţiei. De asemenea, monarhul poate dizolva parlamentul.
 

Iordania este un aliat-cheie al Occidentului, iar rapoartele despre detenţia prinţului Hamzah ridică semne de întrebare legate de stabilitatea unei zone extinse. Puterile regionale şi aliaţii occidentali, inclusiv SUA şi Marea Britanie, şi-au exprimat sprijinul faţă de rege.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici