VIDEO Deţinuţi bătuţi cu bestialitate de gardieni, într-o închisoare din Italia. Cazul încă e în atenţia autorităţilor: peste 50 de ofiţeri au fost arestaţi

  • Mai mulţi deţinuţi dintr-o închisoare italiană au fost bătuţi şi umiliţi de gardieni, în aprilie 2020.
  • Cazul a stârnit controverse pe măsură ce liderii politici şi-au manifestat simpatia faţă de o tabără sau alta.
  • Ministrul de Justiţie al Italiei a ordonat demararea unei anchete cu privire la condiţiile din închisori.
3320 afișări
Imaginea articolului VIDEO Deţinuţi bătuţi cu bestialitate de gardieni, într-o închisoare din Italia. Cazul încă e în atenţia autorităţilor: peste 50 de ofiţeri au fost arestaţi
Ministrul de Justiţie al Italiei, Marta Cartabia, a ordonat demararea unei anchete cu privire la condiţiile din închisori după apariţia unui videoclip care demască violenţele la care sunt supuşi deţinuţii dintr-un penitenciar din apropiere de Napoli. 
 
Victimele gardienilor ceruseră condiţii sanitare mai bune, în contextul pandemiei de COVID-19, relatează The Guardian.
 
Scenele surprinse în închisoarea Santa Maria Capua Vetere din Caserta s-au petrecut în data de 6 aprilie 2020, la o zi după revolta deţinuţilor care solicitau măşti de protecţie şi teste COVID. Imaginile au fost preluate de publicaţia locală Domani.
 
„Acele imagini m-au lăsat cu un nod în gât, dar şi cu gustul amar al constituţiei călcate în picioare”, a povestit Marta Cartabia pentru cotidianul La Repubblica. 
 
Peste 50 de gardieni au fost arestaţi de atunci. Aceştia sunt suspendaţi din activitate de Ministerul Justiţiei şi sunt acuzaţi pentru tortură, tratament inuman şi vătămare corporală.
 
În timpul investigaţiilor preliminare, un judecător a descris incidentul drept un „masacru îngrozitor”. Deţinuţii erau obligaţi să se dezbrace şi să îngenuncheze pentru a fi bătuţi în voie de gardienii care purtau căşti şi echipamente de protecţie, ascunzându-şi astfel identitatea.
 
Cazul a provocat puternice conflicte politice în Italia, unde Matteo Salvini, liderul formaţiunii politice de extremă dreapta, parte a coaliţiei de guvernare, a vizitat joi penitenciarul în semn de „solidaritate cu ofiţerii închisorii”.
 
Enrico Letta, liderul partidului democrat de centru-stânga, de asemenea parte a coaliţiei de guvernare, a descris scenele violente drept „intolerabile”.
 
Cazul nu este unul izolat şi aminteşte de situaţia lui Stefano Cucchi, decedat în 2009 în urma bătăii administrate de doi poliţişti, într-o închisoare din Roma. Bărbatul cântărea doar 37 de kilograme în momentul morţii. Incidentul a inspirat filmul „On My Skin”, regizat de Alessio Cremonini, care a câştigat trei premii David di Donatello.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici