VIDEO Proteste de amploare în Franţa faţă de un proiect de lege controversat. Violenţe la Paris

Zeci de mii de persoane protestează, sâmbătă după-amiază, în mai multe oraşe din Franţa, denunţând un proiect de lege privind siguranţa publică, în oraşele Paris şi Lyon înregistrându-se incidente violente, conform site-ului FranceInfo.fr.

5787 afișări
Imaginea articolului VIDEO Proteste de amploare în Franţa faţă de un proiect de lege controversat. Violenţe la Paris

Proteste de amploare în Franţa faţă de un proiect de lege controversat/ Sursa foto: Profimedia/ 28 noiembrie/ Paris

Manifestanţii denunţă proiectul de lege privind siguranţa generală, care prevede, printre altele, limitarea posibilităţilor filmării agenţilor forţelor de ordine.

Zeci de mii de persoane s-au adunat sâmbătă după-amiază în oraşele Paris, Lyon, Lille, Montpellier şi Rennes. Manifestaţii similare au avut loc vineri seară în Nantes, Besançon şi La Roche-sur-Yon.

În Paris şi Lyon s-au înregistrat confruntări sporadice între demonstranţi şi forţele de ordine.

 

 

 

În Paris, "Marşul pentru libertate", între Piaţa Republicii şi Piaţa Bastiliei, a fost interzis de Prefectura Poliţiei, dar decizia a fost anulată de o instanţă judiciară.

În paralel, are loc şi un protest al Mişcării "Vestele galbene", în Piaţa Trocadero. Mişcarea "Vestele galbene" organizează frecvent mitinguri în Franţa, denunţând erodarea nivelului de trai.

Protestele faţă de proiectul de lege privind siguranţa publică intervin în contextul în care agenţi de poliţie sunt acuzaţi de comiterea unor acte de violenţă. Patru agenţi de poliţie au fost suspendaţi din funcţii şi sunt în detenţie preventivă după reclamaţii privind violenţe asupra unui producător de muzică de culoare, la Paris. O altă investigaţie vizează evacuarea în mod violent a unei tabere de imigranţi din Paris.

Proiectul de lege privind siguranţa publică prevede suplimentarea competenţelor forţelor de ordine şi limitarea filmării agenţilor forţelor de ordine. Difuzarea publică a imaginii cu un agent de poliţie sau jandarm în acţiune ar putea fi sancţionată cu un an de închisoare sau 45.000 de euro amendă, conform proiectului, contestat de zeci de asociaţii ale jurnaliştilor.

Proiectul de lege, iniţiat de Republica în Mişcare (LREM), formaţiunea înfiinţată de preşedintele Emmanuel Macron, a fost aprobat deja în primă lectură de Adunarea Naţională, Camera inferioară a Parlamentului Franţei. Pe fondul protestelor, premierul Jean Castex a propus înfiinţarea unei comisii independente care să analizeze prevederile proiectului, înainte de a fi dezbătut în Senat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici