VIDEO Zeci de mii de oameni ies în stradă în Israel, se opun propunerii de revizuire a sistemului judiciar

Zeci de mii de israelieni au ieşit sâmbătă în stradă pentru a cincea săptămână de proteste împotriva planurilor de revizuire a sistemului judiciar ale noului guvern al premierului Benjamin Netanyahu, despre care criticii spun că ameninţă controalele democratice ale instanţelor asupra miniştrilor.

1142 afișări
Imaginea articolului VIDEO Zeci de mii de oameni ies în stradă în Israel, se opun propunerii de revizuire a sistemului judiciar

FOTO Twitter

Planurile, despre care guvernul susţine că sunt necesare pentru a limita excesele judecătorilor, au atras o opoziţie acerbă din partea unor grupuri, inclusiv a avocaţilor, şi au stârnit îngrijorări în rândul liderilor din mediul de afaceri, adâncind diviziunile politice deja adânci din societatea israeliană, scrie Reuters.

"Noi (suntem) ...aici pentru a demonstra împotriva guvernului israelian condus de Netanyahu, care, în opinia noastră, este împotriva democraţiei şi va face tot ce poate pentru a elimina democraţia din Israel", a declarat Illan Bendori, în vârstă de 70 de ani, la un protest din Tel Aviv.

Netanyahu a respins protestele ca fiind un refuz al oponenţilor de stânga de a accepta rezultatele alegerilor din noiembrie anul trecut.

Protestatarii spun că democraţia israeliană va fi subminată dacă guvernul va reuşi să impună aceste planuri, care ar întări controlul politic asupra numirilor judiciare şi ar limita puterile Curţii Supreme de a anula deciziile guvernului sau legile Knessetului.

Proteste suplimentare şi greve parţiale sunt convocate pentru luni, când va avea loc o primă lectură a propunerilor în parlament.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici