Viktor Orban a cedat. Uniunea Europeană aprobă un pachet de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Liderii Uniunii Eurpene au convenit asupra unui pachet de sprijin financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului comun al blocului, după ce au ajuns la un acord de compromis în urma căruia premierul Ungariei, Viktor Orbán, şi-a ridicat veto-ul împotriva ajutorului.

3183 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban a cedat. Uniunea Europeană aprobă un pachet de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina

Sursă foto: X/Viktor Orban

UPDATE 

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a trimis un mesaj imediat după votul de la Bruxelles.

„Le mulţumesc lui Charles Michel şi liderilor UE pentru aprobarea pachetului pentru Ucraina de 50 de miliarde euro pentru 2024-2027. Este foarte important ca decizia a fost luată de toţi cei 27 de lideri, ceea ce demonstrează încă o dată puternica unitate a UE. Sprijinul financiar continuu al UE pentru Ucraina va consolida stabilitatea economică şi financiară pe termen lung, care nu este mai puţin importantă decât asistenţa militară şi presiunea prin sancţiuni asupra Rusiei”, a transmis preşedintele ucrainean pe X.

Reacţii au avut mai mulţi lideri europeni.

„O zi bună pentru Europa”, a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, tot pe X.

„Viktor Orban a putut fi convins... Să mergem mai departe”, a scris şi premierul polonez Donald Tusk pe platforma de socializare.

Statele UE au negociat îndelung pachetul de ajutor.

Ungaria a respins prima încercare de aprobare din decembrie şi a ameninţat că va vota împotriva şi la întâlnirea CE de joi, de la Bruxelles.

Ştirea iniţială

"Avem un acord", a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o postare pe platforma X (fostă Twitter). "Toţi cei 27 de lideri au fost de acord".

Dezacordul asupra pachetului, despre care Administraţia de la Kiev a spus că este esenţial pentru stabilitatea sa financiară pe fondul invaziei Rusiei, a creat tensiuni între Bruxelles şi Budapesta, iar oficialii au avertizat cu privire la o ruptură ireparabilă în cadrul blocului dacă liderul Ungariei şi-ar fi menţinut dreptul de veto, scrie Financial Times.

Acordul a fost încheiat la începutul unui summit de urgenţă al liderilor UE, organizat joi la Bruxelles.

Confirmarea acordului a urmat unor discuţii private între Orbán, Michel, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi cei mai puternici trei lideri ai blocului, cancelarul german Olaf Scholz, preşedintele francez Emmanuel Macron şi premierul italian Giorgia Meloni, în încercarea de a găsi un compromis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici