Viktor Orban îşi prezintă Guvernul, din care face parte şi Janos Martonyi, născut în România

Premierul ungar desemnat, Viktor Orban, preşedinte al Fidesz, marele învingător la alegerile legislative din aprilie, a prezentat luni membrii noului său Guvern, între care se numără şi Janos Martonyi, născut la Cluj şi numit ministru de Externe.

122 afișări
Imaginea articolului Viktor Orban îşi prezintă Guvernul, din care face parte şi Janos Martonyi, născut în România

Viktor Orban îşi prezintă Guvernul, din care face parte şi Janos Martonyi, născut în România (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Orban a redus numărul miniştrilor la opt faţă de 14, în cei opt ani de guvernare socialistă, şi a promis economii importante în sectorul public.

Ca şi în perioada 1998-2002, Viktor Orban l-a ales pe Janos Martonyi, în vârstă de 66 de ani, ca şef al diplomaţiei, pentru a defini politica externă a ţării şi a pregăti preşedinţia semestrială a UE începând cu 1 ianuarie 2011.

Martonyi s-a nascut la Cluj, în Transilvania şi este expert în drept. El a lucrat la reprezentanţa comercială a Ungariei la Bruxelles până în 1985, apoi a intrat în Ministerul ungar al Comerţului. Începând din 1990, el a fost comisar al Guvernului pentru privatizare, înainte de a lucra la Agenţia de privatizare a statului.

Între 1991 şi 1994, Martonyi a fost secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Externe, în timpul Guvernului conservator al lui Jozsef Antall. Din 1994, Martonyi a ieşit din politică. El a condus un birou internaţional de avocaţi şi a predat la Universitatea din Szeged, înainte de a i se propune, în 1998, să facă parte din primul Guvern Orban.

În aceeaşi linie, noul ministru de Interne, Sandor Pinter, în vârstă de 62 de ani, a ocupat deja această funcţie în timpul precedentului Guvern Orban.

Economia şi Finanţele vor fi încredinţate lui György Matolcsy, în vârstă de 55 de ani, el însuşi fost membru al primului Guvern Orban, care va conduce un minister ce cumulează două portofolii dintre cele mai importante.

Ungaria rămâne sub supravegherea FMI şi a UE, după ce a obţinut, în octombrie 2008, un împrumut de 20 de miliarde de euro, cu condiţia să îşi redreseze finanţele publice.

Un nou superminister, cel al Resurselor naţionale, va îngloba Sănătatea, Educaţia, Cultura şi Tineretul şi va fi condus de Miklos Rethelyi.

Viktor Orban a decis să aibă doi adjuncţi direcţi, pe Tibor Navrasics, care se va ocupa de Administraţia Publică şi Justiţie, şi Zsolt Semjen, fără portofoliu. O modificare a legii, promisă de Orban care dispune în prezent de o majoritate de două treimi în Parlament, le va permite celor doi adjuncţi să obţină putere executivă.

Tot Guvernul, ai cărui secretari de stat nu au fost încă desemnaţi, ar putea depune jurământul la sfârşitul lui mai sau începutul lui iunie. Sesiunea inaugurală a Parlamentului va avea loc la 14 mai.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici