VIOLENŢE la Kiev: 26 de persoane au murit, sute au fost rănite. Ianukovici decretează joi zi de DOLIU NAŢIONAL. Serviciile de securitate lansează o operaţiune "antiteroristă" - LIVE VIDEO, FOTO

Ciocniri între manifestanţi şi poliţie au izbucnit marţi în apropierea Parlamentului de la Kiev, ducând la probabil cea mai sângeroasă confruntare de la începutul protestelor din Ucraina. 26 de persoane, civili şi poliţişti, au fost ucise în cursul violenţelor, potrivit ultimului bilanţ oficial. Un jurnalist a murit după ce a fost împuşcat. Serviciile ucrainene de securitate SBU au anunţat miercuri lansarea unei operaţiuni "antiteroriste" la nivel naţional.

17165 afișări
Imaginea articolului VIOLENŢE la Kiev: 26 de persoane au murit, sute au fost rănite. Ianukovici decretează joi zi de DOLIU NAŢIONAL. Serviciile de securitate lansează o operaţiune "antiteroristă" - LIVE VIDEO, FOTO

PROTESTE fără precedent la Kiev (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

UPDATE: 20:37 Viktor Ianukovici l-a demis pe şeful Statului Major, după sporirea atribuţiilor armatei

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, l-a demis, miercuri seară, pe şeful Statului Major al armatei, după ce Ministerul Apărării a anunţat extinderea atribuţiilor militarilor în operaţiunile contra "extremismului".

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul Preşedinţiei, şeful Statului Major, Volodimir Zamana, a fost demis, fiind înlocuit cu Iuri Iliin.

UPDATE: 20:30 Armata ucraineană poate utiliza arme pentru neutralizarea "extremiştilor"

Armata ucraineană poate utiliza armele şi poate impune interdicţii de circulaţie, anunţă Ministerul ucrainean al Apărării, în cadrul măsurilor antiteroriste adoptate pentru neutralizarea "extremiştilor", relatează AFP.

"Militarii au dreptul să utilizeze arme în cadrul operaţiunilor antiteroriste", precizează Ministerul Apărării.

"Militarii au dreptul de a limita şi a interzice circulaţia vehiculelor şi a pietonilor", a adăugat instituţia.

UPDATE 17:29 Italia, preocupată de riscul unui război civil în Ucraina, după violenţe soldate cu 26 de morţi

Emma Bonino, ministrul italian de Externe, a atras atenţia asupra "riscului concret" de izbucnire a unui "război civil" în Ucraina, după violenţe soldate cu cel puţin 26 de morţi.

"Preocuparea este cu atât mai mare cu cât trebuie să avem în vedere şi să evităm riscul concret al izbucnirii unui război civil la frontierele Uniunii Europene", a spus Emma Bonino, citată de AFP.

"Gravitatea confruntărilor produse la Kiev pune poporul ucrainean în faţa unei situaţii dramatice", adaugă Bonino.

"Reiterăm apelul adresat autorităţilor ucrainene de a pune capăt reacţiilor violente, oarbe şi disproporţionate în faţa protestelor masive, care trebuie să se desfăşoare paşnic", a spus ministrul italian de Externe.

UPDATE 16:27 Serviciile ucrainene de securitate SBU lansează o operaţiune "antiteroristă" în ţară

Serviciile ucrainene de securitate SBU au anunţat miercuri lansarea unei operaţiuni "antiteroriste" la nivel naţional, împotriva unor grupări radicale pe care le consideră responsabile de reizbucnirea violenţelor care s-au soldat cu 26 de morţi la Kiev, relatează AFP.

UPDATE 15:54 Ministerul ucrainean al Apărării consolidează măsurile de securitate la depozitele de armament

Trupe au fost mobilizate între diferite baze militare în vederea consolidării securităţii unor depozite de armament şi instalaţii militare, a anunţat Ministerul ucrainean al Apărării, relatează agenţia Interfax-Ukraine în pagina electronică.

"Din cauza agravării situaţiei sociopolitice în ţară şi în vederea prevenirii unor furturi din depozite de armament şi unor echipamente militare, forţele armate ale Ucrainei au efectuat paşi în vederea sporirii securităţii arsenalelor, bazelor şi depozitelor militare şi altor instalaţii militare", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului pentru agenţie.

Ministerul ucrainean al Apărării a dezminţit informaţii potrivit cărora sunt trimise trupe la Kiev pentru a participa la operaţiuni de dispersare în Piaţa Independenţei (Maidan). "Informaţia potrivit căreia sunt trimise trupe să disperseze (protestatarii din Piaţa Independenţei sau) Maidan sunt neadevărate", a subliniat acesta.

Fostul ministru ucrainean al Apărării Anatolii Hriţenko a anunţat anterior, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, că actualul ministru al Apărării, Pavlo Lebedev, a ordonat ca trupe din alte regiuni să fie trimise la Kiev.

Trupele sunt deplasate între unităţi militare cu scopul consolidării securităţii depozitelor de armament şi a altor instalaţii militare, a insistat ministerul. "Din cauza exacerbării situaţiei sociopolitice în ţară, forţele armate ucrainene întăresc securitatea arsenalelor, bazelor, depozitelor şi altor instalaţii militare cu scopul de a preveni furturi de muniţie şi bunuri militare din depozite", a declarat serviciul de presă al Ministerului Apărării pentru Interfax-Ukraine.

Potrivit unor informaţii, ministerul intenţionează să sporească măsurile de securitate la depozitele aparţinând forţelor aeriene.

UPDATE 12:15 Viktor Ianukovici decretează joi zi de doliu naţional în Ucraina

Preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a decretat joi zi de doliu naţional în Ucraina, în urma protestelor violente din ultimele 24 de ore, relatează AFP.

Drapelele vor fi coborâte în bernă pe clădirile oficiale, în timp ce concertele şi competiţiile sportive vor fi anulate, potrivit unui decret publicat miercuri pe site-ul preşedinţiei.

UPDATE 10:15 - Circulaţia metrolui rămâne suspendată până la stabilizarea situaţiei

Circulaţia metroului va rămâne suspendată miercuri la Kiev, din cauza ameninţării cu posibile atacuri, au anunţat autorităţile ucrainene, care au precizat că măsura va fi menţinută până la stabilizarea situaţiei din capitală, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.

"Departamentul Transporturilor le cere cetăţenilor să evite folosirea autovehiculelor personale, în special în centrul capitalei şi în cartierele din apropiere, şi folosească exclusiv mijloacele de transport în comun", arată un anunţ publicat pe site-ul primăriei din Kiev.

Mijoacele de transport în comun de suprafaţă au fost suplimentate la Kiev, iar noi rute au fost deschise de la fiecare staţie de metrou.

UPDATE 08:30 - Bilanţul oficial al victimelor de la Kiev este de 25 de morţi

Ministerul Sănătăţii din Ucraina a anunţat miercuri dimineaţa, într-un comunicat, că 25 de persoane au fost ucise în ciocnirile violente care au avut loc la Kiev între forţele de securitate şi protestatari, relatează Interfax Ucraina, în pagina electronică.

Ministerul a confirmat, de asemenea, că jurnalistul Viaceslav Veremii, de la cotidianul local Vesti, a decedat la Kiev după ce a fost împuşcat. Redactorul-şef al cotidianului, Igor Gujva a declarat că Veremii şi un coleg de-al său se întorceau acasă cu taxiul, în timp ce persoane necunoscute au atacat maşina la o intersecţie. Acestea au început să clatine vehiculul, după care i-au tras afară pe şofer şi pe pasageri, pe care i-au bătut. Doi bărbaţi sunt răniţi, iar jurnalistul a murit la spital din cauza unei plăgi împuşcate.

"Douăzeci şi cinci de persoane au murit: opt dintre ele după ce fuseseră internate în spitale din oraş (inclusiv un jurnalist al cotidianul Vesti), patru la spitalul militar, iar 13 au fost duse direct la institutul medico-legal din Kiev", a declarat un purtător de cuvânt al ministerului.

În total, 352 de persoane au fost rănite în aceste violenţe şi au necesitat asistenţă medicală, potrivit echipelor de paramedici şi instituţiilor medicale de la Kiev. Miercuri dimineaţa, în jurul orei 06.00, 241 de răniţi erau în continuare spitalizaţi. Printre aceştia se numără 79 de membri ai forţelor de securitate, cinci jurnalişti, trei copii şi deputatul de opoziţie Vasil Paziniak, care susţine că a fost bătut.

Anterior, Ministerul ucrainean de Interne anunţase că nouă ofiţeri au murit în aceste violenţe, iar alţi peste 371 au primit asistenţă medicală.

UPDATE 07:30 - Cel puţin 21 de morţi şi 100 de răniţi în violenţele de la Kiev

Cel puţin 21 de persoane au murit şi alte 100 au fost rănite, marţi, în confruntările dintre forţele guvernamentale şi manifestanţi în centrul Kievului, care era cuprins de flăcări miercuri dimineaţa, relatează CNN

Marţi a fost ziua cea mai sângeroasă a revoltei ucrainene, poliţia antirevoltă folosind tunuri, grenade asurzitoare şi alte mijloace pentru a disersa protestatarii. Unii dintre manifestanţi au ripostat cu bâte de baseball sau alte mijloace.

GALERIE FOTO

Situaţia s-a calmat cu greu peste noapte. Fumul dens şi flăcările ce se ridicau de la pneurile incendiate continua să se vadă în jurul Pieţei Independenţei, la mică distanţă de Parlament. Explozii de mică intensitate s-au auzit toată noaptea, acestea fiind cauzate de petardele aruncate de manifestanţi şi, probabil, de grenadele asurzitoare lansate de poliţişti împotriva mulţimii.

Manifestanţii au ridicat baricade toată noaptea, formând lanţuri umane pentru transportarea cărămizilor, pietrelor şi lemnului în anticiparea unei alte ofensive a poliţiei.

Forţele de securitate ucrainene au înaintat, într-adevăr, în pofida baricadelor, după care s-au oprit, cel puţin pentru moment.

UPDATE 05:00 - Trupele antirevoltă au lansat un nou asalt asupra Pieţei Independenţei

Trupele antirevoltă au lansat un nou asalt asupra Pieţei Independenţei, situată în centrul Kievului, după o ploaie de grande lacrimogene.

Poliţiştii au avansat şi s-au poziţionat în jurul monumentului care se află în mijlocul pieţei, la puţin timp după ora 04.00 (04.00, ora României), după o ploaie de grenade lacrimogene, a constatat miercuri un jurnalist al AFP. Corturile din piaţă au luat foc unul după altul.

Manifestanţii au ripostat aruncând cu pietre.

Pentru a se proteja de forţele de ordine, protestatarii au ridicat un perete de foc. În spatele flăcărilor, opozanţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici, echipaţi cu scuturi metalice asemănătoare cu cele ale poliţiei, au format o primă linie de apărare.

"Centrul Kievului, inima Ucrainei, este în flăcări! Opriţi-vă", s-a adresat un opozant poliţiştilor.

Anterior, poliţiştii le-au cerut femeilor şi copiilor să plece, evocând declanşarea unei "operaţiuni antiteroriste". Însă mii de contestatari ai puterii ucrainene au refuzat să plece şi au început să cânte imnul naţional al Ucrainei.

"Preşedintele ne-a propus să plecăm. Vom rămâne aici cu manifestanţii", a declarat unui dintre liderii opoziţiei, Arseni Iaţeniuk, pentru postul de televiziune Kanal 5.

"Este o insulă a libertăţii", a afirmat în faţa mulţimii un al lider al opoziţiei, Vitali Kliciko. "Puterea a declanşat un război împotriva propriului popor", a adăugat fostul campion la box.

Chiar şi susţinători tradiţionali ai regimului, precum oligarhul Rinat Ahmetov, cel mai bogat om din Ucraina şi principalul sponsor al partidului lui Ianukovici, au criticat evenimentele în curs.

"Victimele omeneşti, înregistrate atât de partea manifestanţilor, cât şi de partea forţelor de ordine, sunt un preţ inacceptabil pentru erorile politice", a declarat Ahmetov, citat într-un comunicat. El a făcut apel la "oprirea vărsării de sânge".

Unul dintre civilii ucişi este un angajat al Partidului Regiunilor al preşedintelui Ianukovici, al cărui trup neînsufleţit a fost găsit la sediul formaţiunii politice, luat cu asalt şi preluat sub control pentru scurt timp de către contestatari, care l-au incendiat parţial.

UPDATE 2:40 - Kliciko: Ianukovici a refuzat oprirea asaltului şi a cerut evacuarea Pieţei Independenţei

Preşedintele Viktor Ianukovici a refuzat să oprească asaltul forţelor de ordine împotriva protestatarilor proeuropeni din centrul Kievului şi a cerut ca ei să evacueze Piaţa Independenţei, a declarat opozantul Vitali Kliciko, după o întrevedere cu şeful de stat ucrainean.

 

VIDEO LIVE

"Preşedintele a spus că singura soluţie este evacuarea (Pieţei) Maidan şi că toţi trebuie să se întoarcă acasă", a declarat Kliciko pentru postul de televiziune Hromadske.

UPDATE 02:20 - Patru protestatari au fost ucişi în asaltul împotriva Pieţei Independenţei din Kiev, anunţă opoziţia

Patru protestatari proeuropeni au fost ucişi în asaltul lansat marţi seară de forţele de ordine ucrainene împotriva Pieţei Independenţei din Kiev, un simbol al mişcării de contestare, relatează AFP.

"Patru manifestanţi au fost ucişi în timpul evacuării (Pieţei) Maidan", a declarat pentru AFP Sviatoslav Hanenko, un responsabil din cadrul serviciilor medicale ale opoziţiei. Precedentul bilanţ oficial, publicat înainte de intervenţia forţelor de ordine ucrainene, anunţa cinci civili şi şapte poliţişti ucişi în cursul zilei de marţi.

Şaisprezece persoane, civili şi poliţişti, au fost ucise, marţi, în cursul violenţelor de la Kiev, potrivit ultimului bilanţ disponibil.

UPDATE 01:58 - Incendiu la Casa Sindicatelor din Kiev

Mai multe etaje ale Casei Sindicatelor din Kiev, transformată în "cartier general" de către protestatarii proeuropeni, au luat foc în cursul nopţii de marţi spre miercuri, relatează AFP.

Potrivit unui jurnalist al AFP, mai multe etaje ale acestei clădiri, situate în Piaţa Independenţei şi ocupate încă din decembrie, au luat foc, iar opozanţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici au părăsit-o în grabă. Unii dintre protestatari au fost evacuaţi pe tărgi.

UPDATE 00:04 - Şase poliţişti au fost ucişi de gloanţe la Kiev, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne

Şase poliţişti au fost ucişi "de gloanţe", marţi, la Kiev, în confruntările cu manifestanţii ostili preşedintelui Viktor Ianukovici, a anunţat Ministerul ucrainean de Interne, citat de AFP.

Ministerul ucrainean de Interne a adăugat că 159 de poliţişti au fost răniţi, dintre care 35 grav. Cinci civili au fost de asemenea ucişi, potrivit autorităţilor.

Conform opoziţiei, cel puţin 150 de manifestanţi au fost răniţi, dintre care 30 grav.

UPDATE 00:01 Vitali Kliciko s-a deplasat la Preşedinţie pentru a se întâlni cu Viktor Ianukovici

Fostul boxer Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, s-a deplasat la Preşedinţie pentru a se întâlni cu Viktor Ianukovici, a anunţat marţi seară purtătoarea sa de cuvânt, citată de AFP.

"Kliciko a sosit pe strada Bankova (unde se află Preşedinţia). El s-a dus să-l vadă pe Ianukovici", a scris Oxana Zinoieva pe contul său de Twitter.

UPDATE: Bilanţul violenţelor produse marţi la Kiev a ajuns la nouă morţi

Cel puţin nouă persoane - şapte protestatari şi doi poliţişti - au murit, marţi, în cursul violenţelor de la Kiev, alte sute de persoane fiind rănite, inclusiv 15 jurnalişti, conform unui nou bilanţ prezentat de presa ucraineană.

Bilanţul anterior era de şapte morţi.

Printre cei 15 jurnalişti răniţi se numără corespondenţi ai agenţiilor Reuters şi Associated Press.

UPDATE: Poliţia a intervenit în forţă în Piaţa Independenţei din Kiev

Forţele de ordine au intervenit, marţi seară, pentru dispersarea protestatarilor proeuropeni adunaţi în Piaţa Independenţei din Kiev.

Explozii şi confruntări între forţele de ordine şi protestatari au loc în Piaţa Independenţei din centrul Kievului.

Autorităţile au intervenit cu blindate echipate cu tunuri de apă. Vehiculele au intrat printre protestatari, care au atacat cu sticle incendiare.

Mai multe corturi ale manifestanţilor au ars.

Două avioane de vânătoare au survolat marţi după-amiază centrul Kievului. Avioanele au zburat la altitudine medie şi probabil au fost trimise pentru intimidarea manifestanţilor.

Violenţele au reizbucnit marţi, la Kiev, unde nouă persoane - şapte manifestanţi şi doi poliţişti - au murit în confruntări.

UPDATE: Manifestanţii au ocupat din nou sediul Primăriei din Kiev

Sute de manifestanţi au ocupat din nou, marţi seară, sediul Primăriei din Kiev, care fusese evacuat duminică, după adoptarea legii amnistierii protestatarilor.

Manifestanţii au pătruns din nou în Primărie şi au creat o infirmerie improvizată.

Protestatarii opoziţiei ucrainene evacuaseră, duminică, sediul Primăriei din Kiev, ocupat din decembrie, ca reacţie la eliberarea protestatarilor arestaţi.

Primăria din Kiev, ocupată din 1 decembrie 2013, era "cartierul general" al mişcării de contestare a Administraţiei Viktor Ianukovici, la fel ca Piaţa Independenţei (Maidan).

Evacuarea Primăriei era una dintre condiţiile pentru aplicarea legii amnistiei în cazul celor 234 de protestatari eliberaţi vineri dar care rămân în continuare pasibili de pedepse cu închisoarea.

UPDATE: Autorităţile ucrainene lansează un ultimatum de două ore, înaintea unei intervenţii

Forţele de ordine au dat marţi un ultimatum opoziţiei să pună capăt confruntărilor violente între opozanţi ai preşedintelui Viktor Ianukovici şi poliţişti, violenţe care s-au soldat cu cinci morţi.

"Avertizăm capetele înfierbântate din cadrul opoziţiei: puterea are mijloacele să restabilească ordinea (...). Vom fi nevoiţi să recurgem la măsuri de cea mai mare fermitate, în cazul în care tulburările nu încetează până la ora (locală) 18.00 (18.00, ora României)", au anunţat Ministerul de Interne şi serviciile speciale (SBU) într-o declaraţie comună.

În paralel, autorităţile au închis metroul, iar redutabilele unităţi antirevoltă Berkut se apropiau de Maidan, Piaţa Independenţei, ocupată de către mii de manifestanţi de aproape trei luni şi protejată cu baricade.

"Cinci civili au murit în violenţe, la Kiev", a declarat Olga Bilîk, o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Opoziţia a anunţat, anterior, moartea a trei manifestanţi, "ucişi prin împuşcare". Potrivit Partidului Regiunilor, al preşedintelui Ianukovici, corpul unuia dintre angajaţii săi a fost găsit la sediul formaţiunii, luat cu asalt şi asupra căruia contestatarii au deţinut controlul pentru o scurtă perioadă de timp.

- Gloanţe de cauciuc şi cocteiluri Molotov

Aceste violenţe au loc după mai multe săptămâni de acalmie a mişcării de contestare, care durează de aproape trei luni, în contextul în care opoziţia a promis o "ofensivă paşnică" în vederea exercitării unor presiuni asupra deputaţilor, reunind peste 20.000 de pesoane la o defilare care a degenerat, marţi.

Forţele de odine aflate la intrări în incinta Parlamentului au utilizat gaze lacrimogene, au aruncat cu grenade asurzitoare şi au tras cu glanţe de cauciuc asupra manifestanţilor, care aruncau cu pavele şi cocteiluri Molotov.

Acestea sunt primele confruntări, la Kiev, de la cele care au avut loc la sfârşitul lui ianuarie şi în care au fost ucise patru persoane, dintre care două prin împuşcare, şi peste 500 de răniţi.

Cel puţin 150 de manifestanţi au fost răniţi marţi, dintre care 30 grav - unuia fiindu-i smulsă mâna în momentul în care a ridicat o grenadă asurzitoare -, potrivit lui Oleg Musii, şeful serviciului medical al opoziţiei. În total, 47 de poliţişti au fost răniţi, potrivit unei surse oficiale.

Manifestanţi cu faţa acoperită de cagule au incendiat, marţi dimineaţa, mai multe camioane aparţinând poştei, în apropierea sediului Parlamentului, cu cocteiluri Molotov.

Între 200 şi 300 de manifestanţi au preluat pentru o scurtă perioadă de timp controlul asupra sediului Partidului Regiunilor al preşedintelui Ianukovici, situat în apropiere de Legislativ. Sediul era plin de fum, provenind de la mai multe focare de incendiu. Manifestanţii au fost nevoiţi să se retragă, la apropierea poliţiştilor antirevoltă.

Rusia a condamnat imediat această revenire la violenţe în Ucraina, pe care a atribuit-o politicii occidentalilor.

"Ceea ce se înâtmplă acum este rezultatul direct al politicii de complezenţă a politicienilor occidentali şi structurilor europene care, de la începutul crizei, trec cu vederea acţiunile agresive ale forţelor radicale din Ucraina, încurajând, în fapt, escaladarea şi provăcările la adresa puterii legale", a apreciat Ministerul rus de Externe, într-un comunicat.

- Blocarea Parlamentului

Opoziţia a anunţat marţi dimineaţa că scopul manifestanţilor era "să încercuiască Parlamentul, să-l blocheze, pentru a nu lăsa deputaţii să numească un premier «rus»".

Doi reprezentanţi ai opoziţiei s-au întâlnit luni cu cancelarul german Angela Merkel, care şi-a exprimat îngrijorarea faţă de o situaţie în continuare tensionată.

Şeful diplomaţiei germane Frank-Walter Steinmeier a îndemnat marţi la încetarea violenţelor şi a îndemnat "părţile din Ucraina să caute o soluţie politică prin negociere".

Înaltul Reprezentant UE pentru Politică Externă Catherine Ashton a "condamnat orice utilizare a violenţei", îndemnând Kievul "să atace rădăcinile crizei".

Premierul polonez Donald Tusk şi-a reiterat ajutorul în vederea ajungerii la un compromis în Ucraina, "deoarece un război civil la scară mică sau mare (...) nu va fi cu siguranţă în interesul Ucrainei, securităţii şi stabilităţii în regiune".

Opoziţia acuză puterea ucraineană că cedează presiunilor Moscovei, după ce Ianukovici a renunţat, în noiembrie, să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

Moscova a acordat Kievului, în decembrie, un credit în valoare de 15 miliarde de euro, din care i-a plătit deja trei miliarde de dolari, şi o reducere importantă la preţul gazelor naturale. Moscova urmează să plătească "săptămâna aceasta" o nouă tranşă, în valoare de două miliarde de dolari, Kievului, care se confruntă cu o lipsă de lichidităţi şi riscă un default.

Însă opoziţia îşi pierde răbdarea, în contextul în care negocierile cu puterea se află într-un punct mort, în pofida demisiei Guvernului, în ianuarie.

Iar unul dintre liderii opozţiei, Vitali Kliciko, a reiterat, odată cu izbucnirea noilor violenţe, cererea organizării alegerilor prezidenţiale anticipate.

UPDATE: Autorităţile roagă femeile şi copiii să părăsească Piaţa Independenţei, înaintea intervenţiei

Forţele de ordine din Kiev au rugat femeile şi copiii să părăsească Piaţa Independenţei, avertizând cu o intervenţie în forţă pentru dispersarea manifestanţilor proeuropeni.

Rugămintea a fost reiterată şi de Vitali Kliciko, unul dintre liderii opoziţiei ucrainene, care a reamintit că forţele de ordine au lansat un ultimatum pentru evacuarea Pieţei Independenţei.

"Le cerem femeilor şi copiilor să plece din Piaţa Maidan. Nu excludem posibilitatea unui asalt al forţelor de ordine", a spus Kliciko.

UPDATE - Autorităţile au închis metroul de la Kiev, iar trupe Berkut se apropie de Piaţa Maidan

Traficul a fost întrerupt marţi pe toate liniile de metrou, la Kiev, iar poliţişti antirevoltă din cadrul trupelor de elită se apropiau de Maidan, piaţa din centrul Kievului care a devenit un simbol al mişcării de contestare, ocupată de aproape trei luni.

Trupe din cadrul Berkut, o unitate de elită a poliţiei antirevoltă, se aflau pe străzi în apropiere de Maidan, unde manifestanţi consolidau, de urgenţă, baricade şi smulgeau pavele, a constatat un jurnalist AFP.

"Toate staţiile de metrou sunt închise", a declarat pentru AFP Natalia Kirniţka, o purtătoare de cuvânt a metroului.

UPDATE - Cinci civili au fost ucişi în violenţele de la Kiev, anunţă poliţia

Cinci civili au fost ucişi marţi în violenţele care au izbucnit la Kiev, în confruntări între poliţişti şi manifestanţi ostili preşedintelui Viktor ianukovici, a anunţat poliţia.

"Cinci civili au fost ucişi în violenţele în masă de la Kiev", a declarat pentru AFP Olga Bilîk, o purtătoare de cuvânt a poliţiei, fără să facă alte precizări.

Anterior, Oleg Musii, şeful serviciului medical al opoziţiei, anunţa că trei manifestanţi au fost ucişi prin împuşcare.

UPDATE - Manifestanţii au fost respinşi de către poliţişti antirevoltă

După ce au preluat controlul asupra sediului Partidului Regiunilor al preşedintelui Viktor Ianukovici, manifestanţii au fost respinşi de către poliţişti antirevoltă.

Un steag albastru al Partidului Regiunilor a fost incendiat.

Ei au fost nevoiţi să se retragă, la apropierea poliţiştilor antirevoltă.

Manifestanţii au spart cu ajutorul unui topor intrarea într-un garaj din curtea imobilului. O maşină a fost incendiată, iar o limuzină blindată a reuşit să părăsească zona violenţelor.

Anterior, un jurnalist AFP anunţase că între 200 şi 300 de manifestanţi au aruncat cu pietre şi coteiluri Molotov în această clădire şi au spart mai multe geamuri. Ei au forţat cu un topor intrarea într-un garaj situat în curtea imobilului.

Poliţia a folosit grenade asurzitoare şi a tras cu gloanţe de cauciuc în manifestanţi, după aceştia din urmă au aruncat cu pietre în cordonul de polişti ce înconjoară Parlamentul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici