Violenţe sporadice în cursul protestelor din Franţa faţă de reforma pensiilor

Sute de protestatari au fost implicaţi în confruntări cu forţele de ordine, vineri seară, în mai multe oraşe din Franţa, după decizia Consiliului Constituţional de validare a planului reformei pensiilor.

161 afișări
Imaginea articolului Violenţe sporadice în cursul protestelor din Franţa faţă de reforma pensiilor

În centrul Parisului, protestatarii au incendiat numeroase biciclete, iar forţele de ordine au utilizat gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestanţilor violenţi. La protestul din Paris participă aproximativ 3.000 de persoane.

Manifestanţii au provocat incendii de mică intensitate şi în oraşele Lyon şi Nantes. Mai multe staţii ale mijlocelor de transport au fost distruse, conform cotidianului Le Figaro şi postului BFMTV.

Consiliul Constituţional din Franţa a validat principalele norme ale planului reformei pensiilor, inclusiv creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Pe fondul stării generale de nemulţumire, principalele centrale sindicale i-au cerut preşedintelui Emmanuel Macron să nu promulge legea reformei pensiilor. Preşedintele Emmanuel Macron şi Guvernul Franţei au cerut noi consultări cu liderii principalelor centrale sindicale.

"Consiliul Constituţional a stabilit, analizând atât pe fond, cât şi la nivel procedural, că reforma este conformă cu normele Constituţiei noastre. Textul ajunge la finalul procesului democratic. În această seară, nu este niciun învingător şi niciun învins", a declarat premierul Elisabeth Borne.

"Soarta proiectului reformei pensiilor nu este pecetluită. Cetăţenii vor trebui să pregătească alternativa ca reacţie la această reformă inutilă şi incorectă", a reacţionat deputata Marine Le Pen, unul dintre liderii formaţiunii de extremă-dreapta Mobilizarea Naţională (RN).

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici