Violul ca armă de război. Ucraina începe primul proces al unui soldat rus acuzat de agresiune sexuală

  • Ucraina organizează joi o audiere preliminară în primul proces al unui soldat rus acuzat de violarea unei femei ucrainene în timpul invaziei ruseşti.
  • Este primul proces din ceea ce ar putea fi zeci de astfel de cazuri.
892 afișări
Imaginea articolului Violul ca armă de război. Ucraina începe primul proces al unui soldat rus acuzat de agresiune sexuală

FOTO Ukraine Today

Suspectul, Mihail Romanov, în vârstă de 32 de ani, care nu se află în custodia Ucrainei şi va fi judecat în absenţă, este acuzat de uciderea unui civil în regiunea capitalei Kiev la 9 martie şi apoi de violarea repetată a soţiei bărbatului, potrivit dosarelor judiciare citate de Reuters.

Ministerul rus al Apărării nu a răspuns imediat la o solicitare scrisă de comentarii, iar Reuters nu a reuşit să ia legătura cu soldatul. Moscova a negat acuzaţiile de crime de război.

Romanov este acuzat că a violat o femeie în vârstă de 33 de ani după ce el şi un alt soldat rus l-au împuşcat pe soţul ei, Oleksi, în satul Bohdanivka, la nord-est de Kiev.

Cei doi soldaţi au plecat, apoi s-au întors de două ori pentru a o viola pe femeie, se arată în dosarele tribunalului. Identitatea celui de-al doilea soldat nu a fost stabilită.

Nu a fost imediat clar ce fel de reprezentare juridică va avea Romanov la proces, care se va desfăşura cu uşile închise.

Un procuror care se ocupă de cazurile de violenţă sexuală a declarat pentru Reuters că până la 50 de astfel de infracţiuni sunt în curs de investigare, dar că numărul cazurilor de violenţă sexuală comise de soldaţii ruşi de la 24 februarie este probabil să fie substanţial mai mare.

Oficialii, activiştii şi medicii au declarat că multe supravieţuitoare se tem sau nu doresc să se prezinte la poliţie de teama represaliilor din partea Rusiei şi a stigmatizării din partea vecinilor lor ucraineni.

Ucraina spune că investighează mii de potenţiale crime de război comise în timpul invaziei ruseşti, care a început la 24 februarie. Procurorul general Irina Venediktova a declarat pentru Reuters că mulţi dintre suspecţi se află în Rusia, dar că unii au fost luaţi în captivitate de Ucraina ca prizonieri de război.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici