VIZITA ISTORICĂ a lui Barack Obama în Cuba. Ce au făcut preşedintele SUA şi Raul Castro la întâlnirea mult aşteptată şi declaraţiile celor doi după eveniment: "Astăzi este o nouă zi"

Preşedinţii american Barack Obama şi cubanez Raul Castro şi-au strâns călduros mâinile şi au zâmbit în faţa camerelor de luat imagini, într-o întâlnire mult aşteptată, luni, la Palatul Revoluţiei din Havana, relatează AP online.

5920 afișări
Imaginea articolului VIZITA ISTORICĂ a lui Barack Obama în Cuba. Ce au făcut preşedintele SUA şi Raul Castro la întâlnirea mult aşteptată şi declaraţiile celor doi după eveniment: "Astăzi este o nouă zi"

VIZITA ISTORICĂ a lui Barack Obama în Cuba. Ce au făcut preşedintele SUA şi Raul Castro la întâlnirea mult aşteptată

Este prima întâlnire între cei doi şefi de stat în cadrul vizitei istorice pe care Obama a început-o duminică în Cuba şi care marchează un moment de cotitură către o apropiere a relaţiilor între cele două ţări.

Obama şi Castro au schimbat câteva cuvinte, care au scăpat camerelor de televiziune.

Cei doi şefi de stat au trecut apoi în revistă trupe cubaneze, în prezenţa secretarului de Stat american John Kerry, consilierului în domeniul Securităţii Naţionale Susan Rice şi altor oficiali americani.

Aceasta nu este prima întâlnire între cei doi lideri. Ei şi-au dat mâna pentru prima oară în 2013, în Africa de Sud, la funeraliile lui Nelson Mandela.

"Este o mare onoare să-i aduc un omagiu lui Jose Marti, care şi-a dat viaţa pentru independenţa patriei sale. Pasiunea sa pentru libertate şi autodeterminare continuă să trăiască în poporul cubanez astăzi", a scris Obama în cartea de aur, după ce a depus o coroană de flori la memorialul Jose Marti.

Marti, un influent poet şi jurnalist, este considerat de cubanezi un simbol al luptei pentru independenţa ţării lor faţă de Spania, în secolul al XIX-lea.

Primul eveniment oficial la care Obama a luat parte în prima zi a vizitei sale în Cuba a avut loc în Piaţa Revoluţiei.

El a participat luni înainte de prânz la o scurtă ceremonie de depunere de flori la memorialul Jose Marti din piaţă.

Obama a asistat la intonarea imnurilor naţionale american şi cubanez de către o fanfară militară.

În timpul intonării imnului american, Obama şi-a ţinut mâna pe piept şi i-a privit pe cei trei militari cubanezi depunând o uriaşă coroană de trandafiri roşii şi albi la baza monumentului.

Şeful statului american nu a făcut nicio declaraţie la acest eveniment. În spatele său se ridicau două sculpturi de oţel înfăţişând doi eroi ai Revoluţiei cubaneze - Ernesto "Che" Guevara şi Camilo Cienfuegos.

Raul Castro salută eforturile lui Barack Obama de anulare a embargoului impus Cubei

Liderul Cubei, Raul Castro, a salutat luni eforturile preşedintelui Statelor Unite, Barack Obama, în sensul anulării ambargoului impus statului cubanez, informează site-ul cotidianului Le Figaro.

"Salutăm poziţia preşedintelui Barack Obama şi a Administraţiei sale, apelurile repetate adresate Congresului în sensul anulării embargoului. Ultimele măsuri de atenuare a embargoului sunt pozitive, dar insuficiente", a declarat Raul Castro după întâlnirea cu Barack Obama la Havana.

"Divergenţele care mai rămân între Cuba şi Statele Unite trebuie depăşite", a insistat Raul Castro.

"Poporul cubanez nu va renunţa la ceea ce a obţinut prin mari sacrificii", a insistat liderul de la Havana, cerând eliberarea zonelor ocupate de SUA la Guantanamo.

Statele Unite şi Cuba au normalizat relaţiile la sfârşitul anului 2015, dar embargoul american impus Cubei din 1962 este încă în vigoare.

Barack Obama: Relaţiile dintre SUA şi Cuba sunt într-o "nouă zi"

Vizita la Havana reprezintă "o nouă zi" în relaţiile dintre Statele Unite şi Cuba, a declarat preşedintele SUA, Barack Obama, citat de site-ul agenţiei AP.

"Mai mult de o jumătate de secol, prezenţa unui preşedinte american la Havana era ceva de neimaginat. Dar astăzi este o nouă zi", a declarat Barack Obama în capitala Cubei.

"Există obiectivul major de normalizare a relaţiilor, de avansare a intereselor cubanezilor şi americanilor. De aceea, sunt astăzi aici", a adăugat Obama după întâlnirea pe care a avut-o la Havana cu preşedintele Cubei, Raul Castro.

"Aşa cum a remarcat şi preşedintele Castro, continuăm să avem divergenţe majore, în special în materie de drepturile omului", a spus liderul american.

Obama a enumerat progrese în vederea semnării unor acorduri de parteneriat SUA-Cuba în domeniile turismului, agriculturii, mediilor de afaceri, educaţiei şi mediului înconjurător.

"Am avut conversaţii directe cu Raul Castro despre starea democraţiei şi despre drepturile omului, inclusiv despre dreptul poporului cubanez de a-şi decide propriul viitor", a spus Obama.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici