Vladimir Putin a vorbit cu preşedintele Kazahstanului. Kremlin: "Au stabilit să menţină contactele permanent"

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a discutat sâmbătă cu omologul său kazah, Kassym-Jomart Tokayev, stabilind să menţină contactele "permanent" pentru restabilirea ordinii în Kazahstan, în contextul revoltelor violente soldate cu zeci de morţi, peste 1.000 de răniţi şi 4.400 de persoane arestate.

6296 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin a vorbit cu preşedintele Kazahstanului. Kremlin: "Au stabilit să menţină contactele permanent"

Vladimir Putin a vorbit cu preşedintele Kazahstanului. Kremlin: "Au stabilit să menţină contactele permanent"

"Preşedintele Vladimir Putin a avut o conversaţie lungă cu preşedintele Kassym-Jomart Tokayev. Au făcut un schimb de puncte de vedere despre măsurile aplicate pentru restabilirea ordinii în Kazahstan şi au stabilit să menţină contactele permanent", a comunicat sâmbătă Kremlinul, conform Agenţiei France-Presse şi postului Europe 1.

Ministerul rus de Externe a criticat declaraţiile secretarului de Stat american, Antony Blinken, referitoare la intervenţia în Kazahstan a Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă, o alianţă militară condusă de Rusia. "Secretarul de Stat american pare să ironizeze criza din Kazahstan. Este o tentativă grosolană şi nu este prima", a afirmat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe de la Moscova. Antony Blinken afirmase că "una dintre lecţiile istoriei este că, atunci când ruşii îţi intră în casă, este foarte greu să îi faci să plece".

"Când îţi vin americanii în casă, este foarte greu să rămâi în viaţă şi să nu fii jefuit sau violat", a adăugat oficialul din cadrul Ministerului rus de Externe, potrivit BBC News.

Preşedintele Kazahstanului atribuie protestele violente "teroriştilor" străini şi "grupurilor infracţionale". Violenţele continuau sâmbătă în unele zone din Kazahstan. Karim Massimov, care a fost director al Agenţiei Naţionale de Informaţii din Kazahstan până pe 5 ianuarie, a fost arestat sub acuzaţia de trădare.

Conform Ministerului de Interne din Kazahstan, violenţele s-au soldat cu moartea a cel puţin 18 membri ai serviciilor de securitate şi a 36 de protestatari. Alte aproximativ 1.000 de persoane au fost rănite, iar 4.400 au fost arestate. Bilanţul victimelor probabil că este însă mult mai mare.

Organizaţia Tratatului pentru Securitate Colectivă a trimis 2.500 de militari în Kazahstan. Preşedintele în exerciţiu al organizaţiei, premierul armean Nikol Paşinian, a anunţat că misiunea de menţinere a păcii va avea "durată limitată". Organizaţia Tratatului pentru Securitatea Colectivă este formată din Rusia, Armenia, Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Tadjikistan.

Statele Unite au anunţat că urmăresc intervenţia Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă. Washingtonul urmăreşte dacă sunt încălcări ale drepturilor omului sau "acţiuni care să creeze premisele preluării controlului asupra instituţiilor din Kazahstan", a declarat Ned Price, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

În schimb, Beijingul a salutat intervenţia Organizaţiei Tratatului pentru Securitate Colectivă. "China susţine toate eforturile de ajutare a autorităţilor din Kazahstan să oprească rapid haosul. China se opune forţelor străine care generează violenţe sociale şi instigă la violenţă", a comunicat vineri Ministerul chinez de Externe.

Naţiunile Unite, Uniunea Europeană şi SUA au exprimat preocupări în legătură cu revoltele violente din Kazahstan, cerând respectarea drepturilor fundamentale şi evitarea intervenţiilor militare externe.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici