Vladimir Putin ar câştiga alegerile prezidenţiale din primul tur, cu 52 la sută din voturi

Premierul rus, Vladimir Putin, care se confruntă cu o contestare fără precedent, îşi continuă creşterea în sondaje şi ar câştiga alegerile prezidenţiale de la 4 martie din primul tur, cu 52 la sută din voturi, potrivit unui sondaj publicat vineri.

183 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin ar câştiga alegerile prezidenţiale din primul tur, cu 52 la sută din voturi

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cadrul unei anchete precedente a institutului Vtsiom, publicată vinerea trecută, şeful Guvernului era creditat cu 48 la sută din intenţiile de vot.

Conform ultimului sondaj al acestui institut, realizat la 14 ianuarie pe un eşantion reprezentativ de 1.600 de persoane, Putin i-ar învinge din primul tur pe liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov (11 la sută), şi pe ultranaţionalistul Vladimir Jirinivski (9 la sută), dacă scrutinul ar avea loc duminică.

La rândul său, miliardarul Mihail Prohorov ar primi 2 la sută din voturi, în scădere cu un punct faţă de sondajul anterior.

Potrivit unui alt sondaj, realizat de Fundaţia pentru opinie publică (FOM) pe un eşantion reprezentativ de 3.000 de persoane, la 14 şi 15 ianuarie, premierul nu ar obţine însă decât 45 la sută şi ar trebui să intre în turul doi pentru prima dată de la sosirea sa la putere.

El a fost ales preşedinte din primul tur în 2000, cu 52,94 la sută din voturi, şi în 2004 cu 71,2 la sută.

Regimul lui Putin, candidat pentru un al treilea mandat la Kremlin după cele exercitate în perioada 2000-2008, este confruntat cu o vastă mişcare de contestare, care a fost declanşată în urma alegerilor legislative de la 4 decembrie, câştigate de partidul de guvernământ Rusia Unită şi marcate de fraude potrivit observatorilor şi opoziţiei.

La 10 decembrie, zeci de mii de persoane au participat la un miting al opoziţiei, o mobilizare excepţională pentru Rusia. La 24 decembrie, între 70.000 şi 100.000 de persoane au manifestat la Moscova pentru a cere anularea legislativelor şi o "Rusie fără Putin".

O nouă manifestaţie de amploare a opoziţiei este prevăzută la 4 februarie în capitala rusă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici