Vladimir Putin ar putea amnistia zeci de mii de persoane la a 20-a aniversare a Constituţiei ruse

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat, miercuri, la reuniunea cu reprezentanţii drepturilor omului, că este de acord să amnistieze între 50.000 şi 100.000 de deţinuţi.

101 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin ar putea amnistia zeci de mii de persoane la a 20-a aniversare a Constituţiei ruse

Vladimir Putin ar putea amnistia zeci de mii de persoane la a 20-a aniversare a Constituţiei ruse (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Proiectul de amnistiere a fost iniţiat de Comisia Prezidenţială pentru Drepturile Omului, cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a Constituţiei ruse, informează publicaţia Rossiiskaia Gazeta, în ediţia electronică.

"Sunt de acord cu propunerea voastră, dar trebuie să examinăm acest document în Duma de Stat", a declarat liderul de la Kremlin.

Putin a menţionat că amnistia poate fi aplicată doar persoanelor care nu au săvârşit infracţiuni grave sau crime împotriva reprezentanţilor puterii, accentuând că se referă în special la cei ai forţelor de ordine.

"Aceste acţiuni ar trebui să aibă un caracter pacificator şi să accentueze umanismul statului nostru, dar trebuie să evităm ca nu cumva în felul acesta să încurajăm noi încălcări ale legii sau, mai rău, cineva să-şi imagineze că astăzi poate săvârşi o crimă (...) iar mâine să conteze pe faptul că autorităţile îl vor amnistia", a declarat Vladimir Putin.

Tot cu ocazia celei de-a 20-a aniversări a Constituţiei ar putea fi anulată şi interdicţia cu privire la intrarea în Rusia a cetăţenilor străini care au încălcat legea privind imigraţia, a declarat şeful Comisiei Prezidenţiale pentru Drepturile Omului, Mihail Fedotov.

Jurnaliştii au fost interesaţi de personalităţi şi cazuri de rezonanţă. Astfel, activiştii Greenpeace, care au atacat în septembrie platforma petrolieră a gigantului rus Gazprom, nu vor putea beneficia de acest drept, întrucât huliganismul este calificat ca fiind infracţiune gravă în Codul Penal al Federaţiei Ruse.

În plus, activiştii au opus rezistenţă forţelor de ordine ruse. În ceea ce priveşte soarta fostului ministru al Apărării, Anatoli Serdiukov, "totul depinde de evaluarea definitivă a acţiunilor sale", explică delegatul rus pentru Drepturile Omului, Vladimir Lukin.

În acelaşi timp, Mihail Fedotov a admis ca posibilă graţierea omului de afaceri Mihail Hodorkovski, fost magnat din domeniul petrolului, un critic vehement al Kremlinului, încarcerat din 2003, informează agenţia RIA Novosti, în pagina electronică.

De altfel, Kremlinul susţine că este prematur şi greşit, în momentul de faţă, să ofere numele celor care ar putea face obiectul amnistiei.

"Proiectul de lege va fi înaintat de preşedinte şi va fi finalizat în zilele următoare", a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.

Rusia intenţionează să graţieze între 50.000 şi 100.000 de persoane. "Orice ar fi, amnistia va fi una de mare anvergură", a adăugat Fedotov, precizând că în prezent aproximativ 670.000 de persoane se află în detenţie în Rusia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici