Vladimir Putin preia controlul asupra Wagner. Expert: "Întotdeauna a fost de aşteptat ca Grupul Wagner să fie ferm reataşat de lesa Kremlinului"

Preşedintele rus Vladimir Putin se mişcă rapid pentru a prelua controlul asupra operaţiunilor de amploare ale şefului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, în Africa şi Orientul Mijlociu, la câteva zile după ce acesta a murit într-un accident de avion misterios

2511 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin preia controlul asupra Wagner. Expert: "Întotdeauna a fost de aşteptat ca Grupul Wagner să fie ferm reataşat de lesa Kremlinului"

Vladimir Putin preia controlul asupra operaţiunilor Wagner. Expert: "Întotdeauna a fost de aşteptat ca Grupul Wagner să fie ferm reataşat de lesa Kremlinului"

Un contractor armat afiliat Ministerului Apărării este pregătit să preia conducerea operaţiunilor Wagner din Republica Centrafricană, a declarat o persoană apropiată Ministerului Apărării şi alte două persoane apropiate de firma militară privată, care au vorbit cu Bloomberg sub rezerva anonimatului.

Întreaga reţea secretă de peste mări a Wagner urmează să cadă sub comanda efectivă a armatei ruse.

Putin a semnat un decret la sfârşitul săptămânii trecute prin care ordonă luptătorilor Wagner şi altor mercenari să jure credinţă statului rus. Măsura a fost luată după ce un oficial militar rus de rang înalt a vizitat Libia şi Siria pentru a afirma controlul guvernamental asupra operaţiunilor ruseşti contractate anterior de Wagner, a declarat persoana apropiată Kremlinului.

Viitorul operaţiunilor Wagner este esenţial pentru obiectivul Kremlinului de a contracara Occidentul în Africa şi Orientul Mijlociu. Prin desfăşurarea unei armate de închiriat, Wagner a permis Rusiei să restabilească o parte din influenţa sa din epoca sovietică în aceste regiuni bogate în resurse, în detrimentul SUA şi al fostei puteri coloniale Franţa.

Absorbţia mercenarilor în structurile oficiale înseamnă că Rusia va renunţa la acest avantaj, dar îşi va menţine, chiar consolida, influenţa în mai multe ţări.

"Întotdeauna a fost de aşteptat ca Grupul Wagner să fie ferm reataşat de lesa Kremlinului. Dar vestea proastă pentru Putin este că acest lucru îl pune acum pe el personal în banca acuzaţilor pentru exploatarea şi abuzurile lui Wagner", a declarat Alia Brahimi, expert la Atlantic Council.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici