Vladimir Putin va acţiona la referendumurile proruse din Ucraina "în funcţie de rezultat"

Preşedintele rus, Vladimir Putin, va formula o reacţie la referendumurile de independenţă din estul Ucrainei "în funcţie de rezultat", a anunţat purtătorul său de cuvânt în declaraţii publicate luni de cotidianul Kommersant.

869 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin va acţiona la referendumurile proruse din Ucraina "în funcţie de rezultat"

Vladimir Putin (Imagine: Mediafax Foto / AFP)

Putin va reacţiona la referendumuri "în funcţie de rezultat", "este dificil de prevăzut în avans" care va fi această reacţie, a declarat purtătorul de cuvânt Dmitri Peskov.

Întrebat în legătură cu influenţa asupra acestei reacţii la refuzul separatiştilor proruşi ucraineni de a amâna referendumurile aşa cum a cerut Putin săptămâna trecută, el a subliniat că preşedinte rus "nu a cerut (amânarea), ci a făcut o recomandare".

Putin le-a cerut la 7 mai separatiştilor să amâne referendumurile, un semn de calmare a situaţiei, dar aceştia au refuzat.

"Este totuşi dificil să te pliezi, chiar luând în calcul autoritatea pe care o exercită preşedintele Rusiei", a adăugat el.

"Având în vedere acţiunile armate care sunt desfăşurate, locuitorii (din estul Ucrainei) erau constrânşi să acţioneze conform propriului plan şi luând în considerare situaţia", continuă Peskov.

Separatiştii proruşi din bazinul Donbas, una dintre regiunile din estul Ucrainei, au revendicat încă de duminică o victorie masivă, fără să aştepte rezultatele complete. Consultarea este calificată drept "farsă" de Kiev şi Occident, care acuză Moscova că susţin separatismul pentru a destabiliza Ucraina.

Peskov califică drept "prostie absolută" aceste critici occidentale la adresa Rusiei.

"De ce occidentalii nu au putut împiedica utilizarea blindatelor (împotriva separatiştilor) şi evita ca civili paşnici să fie ucişi?", a întrebat Peskov.

"Ei nu şi-au folosit influenţa, iar acest lucru nu ridică probleme, în timp ce Rusia este vinovată de tot", a continuat el.

"Cel mai important pentru ei este să desfăşoare alegeri (prezidenţiale anticipate, n.red.) şi să închidă problema juridică a legalităţii loviturii de stat organizate", a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Putin, vorbind despre înlăturarea de la putere a preşedintelui Viktor Ianukovici după trei luni de manifestaţii prooccidentale care s-au soldat cu o baie de sânge.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici