Vladimir Putin vrea un deceniu de continuitate în Rusia

Premierul rus, Vladimir Putin, a lăudat, miercuri, în faţa Parlamentului, lupta dusă de Guvernul său împotriva crizei mondiale, după care a cerut un deceniu de continuitate în Rusia, care intră într-o perioadă preelectorală cheie.

23 afișări
Imaginea articolului Vladimir Putin vrea un deceniu de continuitate în Rusia

Vladimir Putin vrea un deceniu de continuitate în Rusia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Criza este în recul pe toate fronturile", a declarat Putin în discursul său anual, prezentând bilanţul acţiunii guvernamentale. El a subliniat în special că Rusia nu a fost obligată să apeleze la ajutor internaţional, spre deosebire de Grecia sau Portugalia.

"În niciun caz nu vom renunţa la angajamentele noastre sociale. Guvernul o garantează", a declarat el, subliniind că Rusia, contrar mai multor ţări europene, între care Franţa, nu a crescut vârsta de pensionare şi nici nu a redus cheltuielile sociale.

El a dat asigurări că Rusia ar trebui să cunoască în 2011 o creştere de cel puţin 4,2 la sută din PIB. Potrivit lui, inflaţia va fi cuprinsă între 6,5 şi 7,5 la sută, faţă de 8,8 la sută anul trecut.

"În 2010, PIB-ul a crescut cu 4 puncte procentuale, nivelul cel mai important din toate ţările membre G8. Iar pentru anul în curs, previziunea de creştere a PIB este de 4,2 la sută", a declarat el.

"La începutul lui 2012, pierderile legate de criza (mondială) vor fi total compensate", a afirmat premierul rus.

Putin a fixat apoi obiectivele Rusiei pe termen mediu. Până în 2020 el vrea ca ţara sa să devină una dintre principalele cinci puteri economice ale lumii şi să depăşească astfel nivelul actual al Franţei sau Italiei.

Premierul a precizat clar că nicio schimbare radicală nu va trebui să se producă la conducerea Rusiei, care va vota în decembrie 2011 în alegerile legislative, apoi în martie 2012 la prezidenţiale.

"Ţara are nevoie de un deceniu de dezvoltare constant şi stabil. Fără cutremure, fără experienţe iraţionale fondate pe un liberalism nejustificat şi fără demagogie socială", a declarat el, subliniind că slăbiciunea statului şi a economiei ar fi o "ameninţare pentru suveranitatea naţională".

"Dacă o ţară este slabă, va fi mereu cineva care să îi ofere sfaturi despre direcţia pe care trebuie să meargă", a apreciat el. Nu este altceva decât un dictat brutal şi o ingerinţă în afacerile interne", a avertizat Putin.

Potrivit presei ruse de miercuri, premierul vrea, cu acest discurs, să lanseze campania electorală a partidului său, Rusia Unită, pentru alegerile legislative din decembrie, care vor fi urmate patru luni mai târziu de prezidenţiale, asupra cărora planează multe semne de întrebare.

"Vladimir Putin va susţine astăzi în Duma (Camera inferioară) un discurs electoral", anticipa cotidianul de afaceri Vedomosti.

Cu atât mai mult cu cât alocuţiunea are loc după ce o serie de declaraţii între Putin şi Medvedev au relansat speculaţiile privind eventualele tensiuni între cei doi oficiali şi asupra celui care va fi candidatul puterii la prezidenţiale.

Cei doi oficiali s-au declarat dispuşi să se prezinte la alegeri, iar premierul i-a cerut taberei sale să nu mai evoce acest subiect înainte de legislative. Un oficial din cadrul partidului Rusia Unită şi-a exprimat public dorinţa ca Vladimir Putin să îşi reia funcţia de preşedinte.

Constrâns de Constituţie la două mandate consecutive, Putin i-a cedat locul protejatului său, Dmitri Medvedev, în 2008, dar ar putea reveni la Kremlin în 2012.

Vladimir Putin este, de altfel, considerat de marea majoritate a analiştilor cel mai puternic om din ţară.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici