Vladimir Voronin îi împiedica pe creştini să meargă la biserică, în anii '80 - Mediafax

Vladimir Voronin îi împiedica pe creştini să meargă la biserică, în anii '80

Fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin îi împiedica, în anii '80, pe creştini să meargă la biserică, susţine fostul director al Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS) Valeriu Pasat, relatează PRO TV Chişinău.

23 afişări

Imaginea articolului Vladimir Voronin îi împiedica pe creştini să meargă la biserică, în anii '80

Vladimir Voronin îi împiedica pe creştini să meargă la biserică, în anii '80 (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Pasat a lansat, marţi, două volume din Istoria BisericiiOrtodoxe din R.Moldova, care conţin documente secrete din arhiveleKGB. Lucrarea lansată tratează relaţia dintre stat şi biserică,interzicerea religiei şi persecuţiile la care erau supuşi cei caremergeau la biserică. Primele două volume acoperă perioada 1940-1961şi conţin o serie de documente secrete din arhivele KGB, alePatriarhiei Ruse şi Române.

Valeriu Pasat a declarat că funcţia de director al SIS l-aajutat să aibă acces la documentele respective. "Chiar fostulministru al Securităţii mi-a oferit accesul la toate documentele",susţine el. Pasat spune că a început să lucreze la volume în urmăcu zece ani şi a continuat să scrie şi în perioada în care se aflaîn închisoare.

Volumele nu vor fi puse în vânzare pentru că au fost tipăriteîntr-un tiraj mic. Fostul director al SIS susţine că, până în lunamai, va lansa încă două volume care, promite el, vor fiscandaloase.

"O să vedeţi că sunt demnitari de stat, numele lor le veţi afladin cartea mea. Acum se declară mari apărători aidrepturilor omului şi religiei, dar în anii '80 cereau să fie daţiafară oamenii dacă mergeau la biserică. Căutau informaţii pentru alua pământurile de la mânăstiri, dădeau afară copiii de la studiidacă părinţii lor erau preoţi", a afirmat Pasat.

El susţine că printre aceşti demnitari se afla şi fostulpreşedinte Vladimir Voronin, care pe atunci deţinea funcţia desecretar al comitetului orăşenesc de partid de la Bender(Tighina).

"Acest om a făcut foarte mult rău pe acest pământ. După cumam spus în volumul patru al cărţilor mele, voi publica documenteunde domnul Voronin, în calitate de secretar la Bender (...), aemis acte din partea Comitetului orăşenesc de partid prin careîngrădea accesul enoriaşilor la biserică", a adăugatValeriu Pasat.

Juristul Partidului Comununiştilor (PCRM) a declarat că VladimirVoronin nu comentează afirmaţiile lui Pasat.

Valeriu Pasat a deţinut funcţia de director al SIS şi deministru al Apărării. El a fost cercetat în două dosare penale,fiind închis timp de aproape trei ani. Recent, el a fost achitat înambele cauze.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Taguri:
R.MOLDOVA ,
VORONIN ,
RELIGIE ,
REPUBLICA MOLDOVA ,

Citarea se poate face în limita a 250 de semne. Nici o instituţie sau persoană (site-uri, instituţii mass-media, firme de monitorizare) nu poate reproduce integral scrierile publicistice purtătoare de Drepturi de Autor fără acordul Mediafax SA.