Vocea unui preot egiptean, auzită din nou după 3.000 de ani: Reuşita unui grup de cercetători - FOTO

Cercetătorii au îndeplinit dorinţa unui preot egiptean de „a se bucura de viaţă după moartă”, prin reproducerea vocii sale cu ajutorul unor corzi vocale artificiale, transmite BBC.

5472 afișări
Imaginea articolului Vocea unui preot egiptean, auzită din nou după 3.000 de ani: Reuşita unui grup de cercetători - FOTO

Sursa FOTO: Scientific Reports

Vocea reprodusă a lui Nesyamun aminteşte de sunetul făcut de oi, scrie BBC.

Preotul a trăit în timpul regimului politic al faraonului Ramses al XI-lea, între anii 1099 şi 1069 Î.H. Având funcţia de preot în Thebes, Nesyamun ar fi avut nevoie de o voce puternică pentru ritualurile de zi cu zi, care presupuneau, de cele mai multe ori, ca preotul să cânte.

Atunci când Nesyamun a murit, preotul a „amuţit”, dar, după peste 3.000 de ani de la deces, o echipă de cercetători a reuşit să îl readucă la viaţă. 

Au reuşit acest lucru cu ajutorul unui model 3D al aparatului respirator al preotului, conectat la un laringe artificial. 

Acest proiect este primul de acest fel care reuşeşte cu succes să reproducă vocea unei persoane decedate, cu ajutorul metodelor artificiale. În viitor, cercetătorii speră să folosească modele computerizate pentru a reproduce propoziţii complete cu vocea preotului egiptean. 

Sursa FOTO: Scientific Reports

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici