Volodimir Zelenski vrea discuţii cu Beijingul despre proiectul planului de pace chinez

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut, joi, organizarea unei întrevederi între oficiali chinezi şi ucraineni pentru a discuta despre iniţiativa de pace elaborată de Administraţia de la Beijing.

954 afișări
Imaginea articolului Volodimir Zelenski vrea discuţii cu Beijingul despre proiectul planului de pace chinez

Volodimir Zelenski a declarat, conform agenţiei Reuters şi cotidianului The Jerusalem Post, că nu a văzut planul de pace elaborat de Beijing pentru oprirea războiului. "Dar ar fi dezirabilă" o reuniune între oficiali ucraineni şi chinezi, a declarat Zelenski într-o conferinţă de presă organizată la Kiev cu ocazia vizitei premierului spaniol, Pedro Sanchez.

"Noi am vrea o reuniune cu reprezentanţii Chinei. Acest lucru este în interesul Ucrainei", a subliniat Volodimir Zelenski, precizând că a auzit doar "lucruri generale" despre propunerile Beijingului. Însă liderul de la Kiev a catalogat drept încurajator faptul că Beijingul vrea să joace rol de mediator.

Wang Yi, directorul Oficiului Comisiei Centrale pentru Afaceri Externe a Partidului Comunist Chinez, a anunţat că Beijingul va propune un plan de negocieri pentru o soluţie politică la războiul dintre Rusia şi Ucraina, prin respectarea principiilor Cartei ONU şi ţinând cont de preocupările privind integritatea teritorială şi securitatea.

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, urmează să rostească vineri un "discurs de pace", la un an de la începerea invaziei militare ruse în Ucraina.

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că nu a discutat cu Wang Yi despre planul de pace al Beijingului în cursul vizitei la Moscova a oficialului chinez. "Partenerii chinezi ne-au prezentat pe scurt perspectivele lor asupra principalelor cauze ale crizei ucrainene, precum şi abordările pentru o soluţionare politică. Nu au existat discuţii despre un plan separat", a afirmat Serghei Lavrov miercuri.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici