Voronin exclude crearea unei coaliţii cu opoziţia pentru alegerea noului preşedinte

Preşedintele în exerciţiu al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, consideră imposibilă crearea unei coaliţii parlamentare cu opoziţia pentru alegerea unui nou şef al statului, relatează Itar-Tass.

Urmărește
13 afișări
Imaginea articolului Voronin exclude crearea unei coaliţii cu opoziţia pentru alegerea noului preşedinte

Voronin exclude crearea unei coaliţii cu opoziţia pentru alegerea noului preşedinte (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În mod oficial, nu pot exista coaliţii pentru că partidul de guvernământ are 60 la sută din voturi în Parlament, ceea ce îi dă puterea de a rezolva toate celelalte probleme fără a atrage opoziţia", a spus el, comentând refuzul opoziţiei de a o vota în funcţia de preşedinte pe prim-ministrul Zinaida Greceanîi, nominalizată de Partidul Comuniştilor.

"Nu vrem să le dăm locuri pentru că ştim cine ar putea să le ia. Asemenea proiecte sunt inadmisibile pentru noi", a continuat el.

Voronin nu a exclus totuşi angajarea unor reprezentanţi ai opoziţiei în guvernarea ţării. "Dacă există în rândurile lor persoane talentate şi care promit, ce au arătat rezultate bune pe timpul conducerii anumitor sectoare ale economiei naţionale, de ce nu", a spus el.

Partidul Comuniştilor condus de preşedintele Vladimir Voronin a câştigat 60 dintre cele 101 de mandate parlamentare la alegerile din 5 aprilie. Acesta are nevoie de încă un vot pentru a alege preşedintele. În cazul în care noul preşedinte nu este ales la 28 mai, Parlamentul va fi dizolvat şi se vor organiza noi alegeri.

Comuniştii au invitat duminică opoziţia la un "dialog pentru stabilitate şi pace în ţară". Comitetul central al Partidului Comuniştilor a autorizat, pentru conducerea negocierilor, trei deputaţi - prim-vicepreşedintele Legislativului, Vladimir Ţurcan, preşedintele echipei electorale Mark Tkaciuk şi liderul grupului parlamentar comunist, Maria Postoico.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici