Voronin, într-un document desecretizat scris în 2007: SUA "folosăsc" R. Moldova şi o critică

Fostul preşedinte moldovean Vladimir Voronin a scris într-un document adresat fostului premier Vasile Tarlev, în 2007, că Statele Unite folosesc Republica Moldova şi o critică, relatează Jurnal de Chişinău, în ediţia electronică de joi.

24 afișări
Imaginea articolului Voronin, într-un document desecretizat scris în 2007: SUA "folosăsc" R. Moldova şi o critică

Voronin, într-un document desecretizat scris în 2007: SUA "folosăsc" R. Moldova şi o critică (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Documentul a fost desecretizat joi de Comisia interdepartamentală pentru protecţia secretului de stat.

Fostul premier Vasile Tarlev îi explica lui Voronin, prin intermediul unei scrisori adresate pe 15 noiembrie 2007, avantajele Programului Preliminar de Ţară, care presupunea acordarea de granturi Republicii Moldova.

"Foaie verde!? Americanii au grijă de ei. Pe noi pur şi simplu ne folosăsc. Şi încă ne critică!", a scris Voronin în răspunsul său, care era adresat lui Marian Lupu, Vasile Tarlev, Zinaidei Greceanîi şi lui Valeriu Balaban.

Aceasta nu este unica replică de acest gen a liderului comunist din corespondenţa privind proiectele prevăzute în cadrul Programului Preliminar de Ţară "Compact". "D-lui Tarlev. Nu bateţi apa în chiu! Ce nu-i clar?", a mai scris Voronin în documentul desecretizat.

Actuala guvernare a Republicii Moldova a implementat eficient Programul Preliminar de Ţară "Compact", finanţat de Guvernul SUA. Astfel, la începutul anului 2010, Republica Moldova a obţinut prin intermediul acestui Program un grant în valoare de 262 de milioane de dolari. Banii sunt destinaţi reabilitării drumurilor şi a sistemelor de irigare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici