Vot anti-NSA din partea unei majorităţi largi în Camera Reprezentanţilor din SUA

Camera Reprezentanţilor a adoptat joi seara cu o majoritate largă un amendament care restrânge puterile în domeniul supravegherii electronice ale Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) pe teritoriul Statelor Unite, un vot care relevă amploarrea opoziţiei Congresului faţă de NSA, relatează AFP.

234 afișări
Imaginea articolului Vot anti-NSA din partea unei majorităţi largi în Camera Reprezentanţilor din SUA

Vot anti-NSA din partea unei majorităţi largi în Camera Reprezentanţilor din SUA

Reprezentanţii au adoptat cu 293 de voturi la 123 un amendament la o lege privind bugetul Apărării pentru exerciţiul bugetar din 2015, care începe la 1 octombrie. Acest amendament nu a fost examinat sau aprobat de către Senat, ceea ce face ca votul de joi seara să nu aibă un efect imediat asupra activităţilor NSA.

Însă mesajul trimis de către reprezentanţi, atât republicani, cât şi democraţi, este fără echivoc. Congresmenii intenţionează, astfel, să umple o prăpastie juridică şi să interzică NSA să exploateze date personale electronice ale cetăţenior americani fără să fi obţinut în prealabil o ordonanţă judiciară în acest sens.

În prezent, NSA poate să vizeze fără o ordonanţă judiciară ţinte din străinătate, pe Internet, prin programul PRISM, care-i priveşte pe utilizatorii Facebook, Gmail şi altor servicii. Însă agenţia colectează în acest cadru, prin "inadvertenţă", comunicaţiile unor americani. De asemenea, Agenţia a recunoscut în mai multe rânduri că a exploatat informaţiile astfel culese, stocate pe serverele sale, fără vreo autorizare din partea vreunui judecător.

Însă Constituţia şi legile americane prevăd ca Guvernul să obţină în prealabil o ordonanţă din partea justiţiei pentru a putea să efectueze cercetări asupra cetăţenilor americani.

Amendamentul de joi pune capăt acestei falii şi interzice NSA să procedeze fără ordonanţe la vreo cercetare vizând americani, inclusiv în cazul în care comunicaţiile lor sunt interceptate "din greşeală".

Textul interzice atât NSA, cât şi CIA, să ceară producătorilor de prograne informatice să includă "portiţe de intrare" secrete pentru ca NSA să poată să ocolească încodarea şi să acceadă la date pesonale ale utilizatorilor, ceea ce Agenţia este acuzată că face de mai mulţi ani.

"Aceste două măsuri vor aduce schimbări apreciabile care vor contribui la avansarea reformării programelor de supraveghere şi vor permite să fie recâştigată încrederea pierdută a navigatorilor pe Internet şi a companiilor, apărând în continuare Securitatea Naţională", a subliniat miercuri, într-o scrisoare, o coaliţie de ONG-uri reformiste.

După un an de la dezvăluirile fostului prestator NSA Edward Snowden, Congresul dezbate în continuare asupra celui mai bun mod de reformare a programelor americane de supraveghere. Camera Reprezentanţilor a adoptat la 22 mai un proiect de reformă, iar Senatul urmează să se pronunţe asupra acestui dosar-cheie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici