Washington: Atacatorul de la Muzeul Holocaustului va fi inculpat pentru omor

Un cetăţean american în vârstă de 88 de ani, militant al supremaţiei rasei albe, care a deschis focul miercuri la Muzeul Holocaustului din Washington, rănind un agent de securitate, care a murit ulterior, va fi inculpat pentru omor, au anunţat joi autorităţile.

21 afișări
Imaginea articolului Washington: Atacatorul de la Muzeul Holocaustului va fi inculpat pentru omor

Washington: Atacatorul de la Muzeul Holocaustului va fi inculpat pentru omor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

James von Brunn "este, în acest stadiu, acuzat oficial de omor, dar şi de posesia unei arme pentru a ucide într-o instituţie federală", a declarat comandantul poliţiei de la Washington, Cathy Lanier.

Dacă va fi găsit vinovat, atacatorul riscă să fie condamnat la închisoare pe viaţă, fără posibilitate de a fi eliberat condiţionat, şi este de asemenea pasibil de pedeapsa cu moartea, a menţionat procurorul Channing Phillips.

Anchetatorii analizează împreună cu procuratura şi cu Departamentul Justiţiei dacă ar putea fi urmărit pentru crime cu caracter rasial, James von Brunn fiind cunoscut de poliţia federală (FBI) drept un antisemit şi un militant al supremaţiei rasei albe, a precizat Joseph Persichini, oficial din cadrul FBI.

Octogenarul s-a plasat miercuri în faţa Muzeului Holocaustului şi a pătruns în clădire la ora locală 13.00 (20.00, ora României) cu o armă. El a deschis apoi focul, rănind grav un agent de securitate şi generând panică în rândul numeroşilor vizitatori.

Agentul de securitate de culoare, Stephen Tyrone Johns, în vârstă de 39 de ani, a murit la spital din cauza rănilor.

Agresorul, împuşcat de alţi agenţi de securitate care au ripostat la focurile sale, este în continuare spitalizat în stare critică.

FBI şi poliţia din Washington continuă să cerceteze motivaţiile atacatorului. Comandantul poliţiei din Washington a menţionat că arma folosită de agresor era un model vechi, fără a mai face alte precizări.

Von Brunn, care locuia în Maryland, în apropierea capitalei americane, calificase recent pe Internet Statele Unite drept "pubela rasială a lumii a treia, stupidă şi sortită morţii", şi a făcut închisoare deoarece a pătruns în 1981 cu o armă în banca centrală, aparent cu scopul de a comite o agresiune antisemită, a precizat un oficial din cadrul serviciilor de securitate.

Atacul armat de la Muzeul Holocaustului este "o tragedie" şi evidenţiază "ura" agresorului, a declarat joi secretarul american de Stat, Hillary Clinton, îndemnându-i pe concetăţeni să se unească împotriva acestui tip de acţiuni.

"Sper ca întreaga Americă să se coalizeze împotriva acestui gen de acţiuni teribile", a adăugat ea. "Sper că vom fi capabili să trimitem un mesaj clar că retorica urii şi a violenţei bazate pe o atitudine discriminatorie de orice gen, care vizează orice grup din Statele Unite, nu pot fi acceptate", a adăugat ea.

Muzeul a fost închis joi şi drapelele sale au fost coborâte în bernă, în semn de omagiu faţă de victimă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici