Washingtonul condamnă bombardamentul armatei libiene asupra petrolierului Araevo în Libia, soldat cu moartea unui român

Statele Unite au condamnat, marţi, bombardamentul desfăşurat duminică de aviaţia libiană asupra unui petrolier în largul portului Derna, controlat de islamiştii din gruparea Stat Islamic (SI), soldat cu doi morţi, un grec şi un român, relatează AFP.

597 afișări
Imaginea articolului Washingtonul condamnă bombardamentul armatei libiene asupra petrolierului Araevo în Libia, soldat cu moartea unui român

Washingtonul condamnă bombardamentul armatei libiene asupra petrolierului Araevo în Libia (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

Potrivit armatei libiene, echipajul navei Araevo nu s-a supus ordinelor de a se opri pentru a fi controlată înainte de a intra în portul Derna, fief al islamiştilor.

"Condamnăm ferm bombardamentul din 4 ianuarie asupra unui petrolier în apropiere de Derna", a anunţat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, într-un comunicat.

"Actuala escaladare a violenţelor în Libia împotriva intereselor comerciale civile agravează un conflict care se desfăşoară pe fond politic", a adăugat ea.

Libia a plonjat în haos de la îndepărtarea de la putere a lui Muammar Kadhafi după opt luni de conflict în 2011, iar autorităţile nu reuşesc să controleze zecile de miliţii formate de foştii insurgenţi care fac legea în absenţa unei armate şi a unei poliţii bine antrenate. Ţara este condusă de două Guverne şi două Parlamente care îşi dispută puterea.

Violenţa continuă să "ameninţe integritatea, unitatea, neutralitatea şi independenţa instituţiilor vitale în Libia, mai ales a companiei petroliere naţionale", a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat.

"Statele Unite vor să continue lupta alături de comunitatea internaţională pentru a ajuta poporul libian să pună în aplicare un sistem de guvernare deschis tututor părţilor", a conchis ea.

Doi membri ai echipajului petrolierului Araevo, un grec şi un român, au fost ucişi în bombardament. Nava se afla sub pavilion liberian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici