Washingtonul insistă asupra necesităţii unui Guvern "unit" în Irak

Statele Unite au reafirmat luni că unitatea între comunităţile irakiene este singurul mijloc de a împiedica avansul jihadiştilor sunniţi, în pofida accentuării disfuncţionalităţilor în sistemului politic al ţării.

183 afișări
Imaginea articolului Washingtonul insistă asupra necesităţii unui Guvern "unit" în Irak

Washingtonul insistă asupra necesităţii unui Guvern "unit" în Irak (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

După aproape o lună de la lansarea unei ofensive a grupării radicale Statul Islamic (SI), sprijinite de triburi şi foşti militari ai lui Saddam Hussein, situaţia devine tot mai dificilă atât pe plan politic, cât şi militar.

Parlamentul irakian, divizat, a amânat luni cu încă o lună o sesiune crucială care ar fi trebuit să conducă la formarea unui nou guvern, îndepărtând astfel perspectiva unei ieşiri din criză.

Casa Albă a recunoscut că este dezamăgită de aceste evoluţii, dar a anunţat că nu vede o altă alternativă în afara celei pe care o apără de mai multe săptămâni, şi anume găsirea unei soluţii politice pentru criză.

Purtătorul de cuvânt al Executivului american Josh Earnest a apreciat în faţa jurnaliştilor că SI reprezintă o "ameninţare existenţială" pentru Irak. Dar, "pentru a face faţă acestei ameninţări, ţara va trebui să se arate unită", a insistat el.

Oficialii de rang înalt americani îi îndeamnă în continuu atât pe kurzi, cât şi pe arabii sunniţi şi şiiţi să formeze un Guvern de uniune naţională la Bagdad, dar cu puţin succes până în prezent.

Earnest a precizat că "o implicare militară mai mare" din partea Statelor Unite "nu ar putea avea loc decât în coordonare cu angajamente tangibile din partea conducătorilor irakieni" şi promisiunii lor "de a urma un program guvernamental mai deschis" tuturor părţilor.

Dar purtătorul de cuvânt a spus că Statele Unite nu vor acorda ajutor militar Irakului până când nu va fi format un nou Guvern la Bagdad - un proces care ar putea dura mai multe săptămâni.

Preşedintele Barack Obama a mobilizat 300 de consilieri militari în ţară pentru a evalua nevoile armatei irakiene în faţa insurgenţilor şi pentru a recomanda, eventual, posibilitatea lansării unor atacuri aeriene americane ţintite.

În plus, aproximativ 475 de militari sunt pe teren pentru a asigura protecţia Ambasadei Statelor Unite la Bagdad şi cetăţenilor americani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici